Підприємці повинні мати первинні документи на товари

20 окт, 10:53

Головне   управління   ДПС   у  м. Києві  звертає  увагу, що фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів (п. 296.1 ст. 296 Податкового кодексу України (далі – ПКУ)).
Водночас, ПКУ визначено максимальні обсяги доходів, що дозволяють перебувати платникам податків на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності в залежності від групи єдиного податку.
У разі перевищення протягом календарного року встановленого обсягу доходу платником єдиного податку, такий платник виключається з реєстру платників єдиного податку та переводиться на загальну систему оподаткування, з обов'язковим веденням обліку як доходів так і витрат.
Відповідно до п. 177.2 ст. 177 ПКУ для платників податків на загальній системі оподаткування об'єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи - підприємця.
Тобто, фізичні особи - підприємці на загальній системі оподаткування зобов'язані мати підтверджуючі документи щодо походження товару.
Таким чином, необхідність отримання у постачальників документів, що підтверджують походження товарів та витрат, пов'язаних з веденням господарської діяльності, виникає навіть тоді, коли ведення обліку придбаних товарів та витрат не передбачено ПКУ.
Оскільки для визначення чистого оподатковуваного прибутку витрати фізичної особи – підприємця на загальній системі оподатковування формуються при отриманні доходу, то така фізична особа має право врахувати суму витрат, яка безпосередньо пов’язана з отриманням доходу, незалежно від того на якій системі оподаткування вони фактично були понесені.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/256510.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua