Обсяг непрацюючих кредитів в банках зменшився на понад 9 мільярдів гривень протягом 2023 року

01 ноя, 15:00

Національний банк України оприлюднив позитивні дані щодо стану непрацюючих кредитів в банках країни. Протягом перших дев'яти місяців 2023 року обсяг непрацюючих кредитів в банківському секторі скоротився на 9,6 мільярдів гривень. Станом на 1 жовтня він становив 422,5 мільярдів гривень.

За даними Національного банку, загальна частка непрацюючих кредитів з початку року скоротилася на 0,2 відсоткових пункта і наразі становить 37,9%. У вересні обсяг непрацюючих кредитів у банках зменшився на 4 мільярди гривень, а частка їх скорочення становила 0,6 відсоткових пункта.

Одним із чинників, які сприяють зменшенню непрацюючих кредитів, є списання непрацюючих роздрібних кредитів та покращена якість нових кредитів, які переважно надаються в рамках державних програм.

Порівнюючи з минулим роком, визнання банками кредитних втрат у поточному році сповільнилося. За період повномасштабної війни обсяги відрахувань банків в резерви під кредити становили 107 мільярдів гривень, що складало майже 13% кредитного портфеля.

Наразі Національний банк України проводить оцінку стійкості банків та банківської системи загалом, і відзначається, що банки в цілому адекватно оцінюють кредитні ризики. Проте деякі банки можуть понести додаткові втрати від кредитного ризику.

Важливо підкреслити, що позитивний тренд в скороченні непрацюючих кредитів свідчить про покращення фінансової стійкості банківської системи України, що є важливим фактором для стабільності економіки країни.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/275159.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua