Відновлення кредитування в Україні: Позитивна динаміка у третьому кварталі

17 ноя, 09:00

Українські банки виявили позитивну динаміку у третьому кварталі 2023 року, збільшуючи обсяги кредитування після періоду спаду, викликаного повномасштабним вторгненням Росії. Згідно з оглядом банківського сектору, проведеним пресслужбою Національного банку України, це перше збільшення чистого гривневого кредитного портфеля та прирісту споживчих кредитів з IIІ кварталу 2022 року.

За відомостями звіту, чистий гривневий корпоративний кредитний портфель продовжує рости, зростаючи вже четвертий місяць підряд. Особливо важливим є зростання частки малих та середніх підприємств у цьому портфелі до 55%, що свідчить про підтримку фінансового сектору для місцевих бізнесів.

Зауважимо, що банки в третьому кварталі майже не зафіксували кредитних втрат, що є обнадійливим сигналом для стійкості банківської системи та свідчить про відновлення економічної активності в країні після вторгнення.

Національний банк України підкреслив, що обсяги чистого роздрібного гривневого кредитного портфеля продовжують зростати, переважно завдяки відновленню карткового кредитування та іпотечних кредитів, зокрема за програмою "єОселя".

За словами першої заступниці Голови Національного банку Катерини Рожкової, спостерігається чіткий тренд відновлення кредитування бізнесу, що свідчить про великий потенціал економіки. Ринкове кредитування залишається активним, навіть в умовах геополітичних турбулентностей.

Навіть при зниженні облікової ставки банки продовжують приваблювати строкові депозити населення, а результати оцінки стійкості банків вказують на оптимістичні перспективи, зазначаючи, що більшість установ мають достатній капітал для виконання нових регуляторних вимог.

З початку 2023 року банки виділили бізнесу 22 тисячі кредитів на суму 80 млрд грн, що вказує на позитивний вплив їхньої діяльності на економіку. Запущена в лютому 2020 року програма "Доступні кредити 5-7-9%" також сприяла видачі 74,7 тисяч кредитів на загальну суму 245 млрд грн, підкреслюючи успішні зусилля у вдосконаленні механізмів державної підтримки бізнесу в умовах господарської нестабільності.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/275337.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua