Порядок проведення процедури перереєстрації РРО та книг ОРО у зв’язку зі змінами до Порядку обліку

29 авг, 12:46

Наказом Міністерства фінансів України від 22.04.2014 №462 „Про внесення змін до Порядку обліку платників податків і зборів”, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 14.05.2014 за № 503/25280 (далі - Порядок), змінено порядок переведення платників податків на обслуговування з одного контролюючого органу до іншого у зв’язку зі зміною місцезнаходження (місця проживання) платника, пов’язаною зі зміною адміністративно- територіальної одиниці.
Відповідно до розділу X Порядку взяття на облік платника податків в контролюючому органі за новим місцезнаходженням (основне місце обліку) здійснюється протягом місяця після отримання відомостей про зміну місцезнаходження.
Якщо до дати спливу одного місяця після отримання документів про зміну місцезнаходження (місця проживання) платника податків контролюючий орган за новим місцезнаходженням (місцем проживання) не здійснив взяття такого платника на облік (основне місце обліку), то взяття на облік за новим місцезнаходженням (місцем проживання) здійснюється автоматично у день спливу такого строку.
При цьому відповідно до частини восьмої статті 45 Бюджетного кодексу України у разі зміни місцезнаходження суб’єктів господарювання - платників податків сплата визначених законодавством податків і зборів (обов’язкових платежів) після реєстрації здійснюється за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду.
У такому випадку юридичні особи - платники податків до закінчення року обліковуються в контролюючому органі за попереднім місцезнаходженням (неосновне місце обліку) з ознакою того, що вони є платниками податків до закінчення року, а в контролюючому органі за новим місцезнаходженням (основне місце обліку) - з ознакою того, що вони є платниками податків з наступного року.
Листом від 08.07.2014 за № 16190/7/99-99-18-02-01-17 Міністерством доходів і зборів України було надане роз’яснення щодо переведення платників податків (взяття на облік / зняття з обліку) у зв’язку зі зміною місцезнаходження.
 У зв’язку зі зміною порядку переведення суб’єктів господарювання на обслуговування з одного контролюючого органу до іншого у зв’язку зі зміною місцезнаходження суб’єкта господарювання, пов’язаною зі зміною адміністративно-територіальної одиниці, здійснюється перереєстрація РРО та книг ОРО.
Перереєстрація РРО та книг ОРО суб’єкта господарювання здійснюється в контролюючому органі за новим місцезнаходженням, яке є основним місцем обліку з ознакою сплати податків із наступного року.
Документи щодо реєстрації/перереєстрації/скасування реєстрації РРО та книг ОРО зберігаються в контролюючому органі за новим місцезнаходженням платника податків та у подальшому після закінчення бюджетного періоду долучаються до облікової справи платника податків, отриманої від контролюючого органу за попереднім місцезнаходженням.
Порядок проведення процедури перереєстрації РРО та книг ОРО встановлено наказом Міністерства доходів і зборів України від 28.08.2013 № 417 „Про затвердження нормативно - правових актів щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій”, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 19.09.2013 за № 1616/24148.
ДПІ у Солом’янському районі ГУ Міндоходів у м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/185763.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua