З Донбасу до Києва повернулися медики-добровольці

30 дек, 13:50

Досвід роботи Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Миколи Пирогова в зоні проведення АТО буде використаний під час реформування вітчизняної системи охорони здоров’я. Про це розповіли голова наглядової ради шпиталю Геннадій Друзенко, заступник начальника штабу з медичної частини Олександр Лінчевський та представник стратегічних спонсорів шпиталю (корпорації «Сварог» та благодійного фонду «Зміцнення громад») Тетяна Веселик на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Місія складалася з 26 осіб, і всі вони живі та здорові повернулися до Києва. Район дії шпиталю охоплював територію так званого сектора «Б» – це зона на південний захід від Донецька неподалік від лінії розмежування на ділянці м. Волноваха – селище Піски. Основна база шпиталю знаходилася у м. Курахове, що на трасі Запоріжжя-Донецьк. Кістяк місії склали люди, що пройшли Майдан, а потім пройшли відповідну підготовку за стандартами НАТО. Шпиталь мав все необхідне обладнання для роботи з пораненими у полі, зокрема реанімобіль, операційну, рентген-установку, апарат УЗД.

Геннадій Друзенко охарактеризував головну мету роботи шпиталю як «надати правильну допомогу в правильний час». Це не лише врятувало життя та здоров’я багатьом українським бійцям, а й дозволило напрацювати необхідний досвід для повномасштабного реформування військово-польової медицини та системи охорони здоров’я в Україні загалом. «Маємо невеличку модель тактичної медицини» – зазначив Олександр Лінчевський. До її складу входить декілька компонентів: навчання бійців першій медичній допомозі, навчання бойових парамедиків, повноцінний перший мобільний госпіталь яка надає медичну допомогу. За словами волонтера вже 11 тисяч українських бійців пройшли курс медичної підготовки та отримали аптечки НАТО завдяки організації Patriot Defence (Захисник Вітчизни).

Під час прес-брифінгу був продемонстрований телесюжет каналу «1+1», де докладно було показано роботу медиків-волонтерів на передовій. За словами волонтерів, наразі найбільшими проблемами на передовій – це хронічні захворювання серед мобілізованих солдатів, нестача автомобілів для евакуації поранених, відсутність діалогу з місцевим населенням на звільнених територіях. «Дуже хочеться, щоб четверта хвиля мобілізації врахувала помилки попередніх» – зазначив пан Друзенко.

Волонтери висловили подяку спонсорам шпиталю, які відмовилися від новорічної корпоративної вечірки на користь бійців АТО. «Дуже хочеться, щоб був мир, а госпіталь обслуговував тільки мирне населення» – наголошує Тетяна Василик.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/190046.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua