Статки найбагатших мільярдерів Китаю знизилися на 40% за рік

14 ноя, 17:30

Сукупний статок 100 найбагатших бізнесменів Китаю в рейтингу Forbes за рік зменшився на 39% — до $907,1 млрд. Минулого року їхній загальний капітал оцінювався в $1,48 млрд. Про це пише Forbes.

Втрати мільярдерів
Це найбільше падіння статків китайських мільярдерів більш ніж за 20 років, зазначає Forbes.

Капітали виросли всього у двох бізнесменів, 79 мільярдерів стали біднішими.

«Минулий рік був одним із найважчих для Китаю за останні десятиліття. Багатство 100 найбагатших у нашому списку значно скоротилося за будь-якими мірками», — зазначив упорядник рейтингу найбагатших китайців Рассел Фланнері.

Статки мільярдерів Китаю зменшилися на тлі тиску влади на IT-сферу, повсюдних локдаунів через політику нульової терпимості до covid-19, уповільнення економічного зростання та падіння юаня до долара на 12%, зазначає американський Forbes.

З моменту публікації китайського рейтингу Forbes 2021 фондовий індекс материкового Китаю CSI 300 знизився більш ніж на 25%, а гонконгський індекс Hang Seng — на 41%.

На тлі підвищеної уваги влади КНР до технологічної сфери статки Лей Цзюня, голови одного з найбільших у світі виробників смартфонів Xiaomi, скоротилися більш ніж удвічі — з $17,9 млрд 2021 року до $7,6 млрд 2022-го.

Статки голови ради директорів гіганта електронної комерції JD.com Річарда Лю впали до $8,3 млрд з $17,6 млрд минулого року.

Вберегтися не зміг і засновник Alibaba Джек Ма: статки мільярдера скоротилися майже вдвічі — з $41,5 млрд минулого року до $20,6 млрд цього року. Незважаючи на це, Ма зберіг п'яте місце у рейтингу.

Деякі мільярдери, втім, виявилися стійкішими за інших. Насамперед це стосується підприємців у зелених сферах, наприклад у виробництві електромобілів чи сонячної енергетики, зазначив Фланнері.

Статки Цзіня Баофана, засновника і глави JA Solar Technology, зросли на 16% — з $8,95 млрд до $10,4 млрд. А капітал Гао Цзіфаня з Trina Solar досяг $7,3 млрд — проти $7,16 млрд у минулорічному рейтингу.

Одним із новачків у списку 2022 року став Кріс Сюй, засновник одягового онлайн-ритейлера Shein.

У квітні його компанія, за даними джерел, залучила $1 млрд від американської приватної інвесткомпанії General Atlantic та інших інвесторів при оцінці в $100 млрд. Це більше за сукупну ринкову вартість двох інших великих продавців одягу, Zara і H&M, зазначає американський Forbes. Сюй посів 25-е місце в рейтингу зі статком $10 млрд.

Першу сходинку у списку найбагатших китайців, як і минулого року, посів Чжун Шаньшань, голова ради директорів найбільшого в Китаї постачальника бутильованої води Nongfu Spring. Його капітал оцінюється у $62,3 млрд.

Чжан Імін, засновник ByteDance, залишився на другому місці зі статками $49,5 млрд, що на $9,9 млрд менше, ніж минулого року.

Робін Цзен, голова ради директорів найбільшого у світі виробника батарей для електромобілів CATL, залишив за собою третю сходинку. Його статки оцінили у $28,9 млрд, що на 43% менше, ніж минулого року.

Інф. minfin.com.ua


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/267021.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua