Ціни на рис по всьому світу можуть стрімко зрости

10 июл, 12:00

Ціни на рис по всьому світу можуть стрімко зрости через неблагоприятні погодні умови та проблеми індійських ферм, що загрожує постачанню. Вартість рису наразі досягла найвищого рівня за 11 років, і вона продовжить зростати після того, як Індія підвищила виплати фермерам, а альтернативні продукти харчування також подорожчали.

За даними Reuters, Індія є найбільшим світовим експортером рису, поставивши 56 мільйонів тонн у 2022 році, що становить понад 40% світового обсягу. Але низькі запаси в країні означають, що будь-яке скорочення поставок призведе до подальшого підвищення цін на продовольство через вторгнення Росії в Україну минулого року та нестабільну погоду.

Крішна Рао, президент Асоціації експортерів рису (REA), зазначив, що Індія раніше була найбільш доступним постачальником рису, але через підвищення мінімальної ціни підтримки в країні, інші країни-експортери також змушені підвищувати ціни.

Рис є основним продуктом харчування для більш як 3 мільярдів людей, а майже 90% вирощуваного врожаю знаходиться в Азії. Проте, зміни клімату в цьому регіоні призводять до зменшення опадів, що негативно впливає на вирощування рису, оскільки ця культура дуже залежить від води. За даними уряду Індії, висівання літнього рису вже скоротилося на 26%.

За даними Reuters, ціни на рисові культури можуть зрости на 20% через ці проблеми та прогнозоване зменшення глобальних запасів рису до шестирічного мінімуму в 170,2 мільйона тонн до кінця 2023/24 року. Це станеться через зниження запасів у Китаї та Індії, що також призведе до подальшого підвищення цін. Вже зараз експортні ціни в Таїланді та В'єтнамі досягли дворічного максимуму.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/273259.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua