З початку року українські банки показали вражаючий зріст прибутку

29 авг, 09:00

У січні-липні 2023 року українські банки продемонстрували вражаючий зріст прибутку, що перевищує весь показник за 2021 рік. За цей період чистий прибуток української банківської системи досяг 83,2 млрд гривень. Цю інформацію поділився член Ради Національного банку України, Богдан Данилишин, на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook.

Слід зазначити, що у липні 2023 року показник зріс на вражаючі 15,5 млрд гривень порівняно з попереднім місяцем. Чисті процентні доходи банків за перші 7 місяців поточного року склали 111,3 млрд гривень, а чисті комісійні доходи становили 29,4 млрд гривень.

Богдан Данилишин пояснив, що чисті процентні доходи банків, спільно із позитивним результатом переоцінки вартості цінних паперів, стали головними факторами, які сприяли поліпшенню фінансових результатів банків.

На відміну від попереднього року, коли великий обсяг відрахувань у резерви за активними операціями вплинув на погіршення фінансових результатів банків (понад 120 млрд гривень), в 2023 році це значення залишається помірним і складає всього 4,9 млрд гривень.

За перших сім місяців поточного року, рентабельність активів банків становила 6,8%, а рентабельність капіталу - 67,5%. Ці дані також були надані Богданом Данилишина.

Важливо відзначити, що більша частина загального прибутку, а саме 59%, припадає на державні банки. Загалом за перші п'ять місяців 2023 року вони заробили 31,43 млрд гривень, з яких ліву частку - 81% - отримав ПриватБанк. Останній у першому півріччі 2023 року отримав прибуток у розмірі 29,7 млрд гривень, побивши свій попередній рекорд. Цей ріст прибутку свідчить про стабільність та потужний розвиток української банківської системи.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/274303.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua