Національний банк України вніс важливі зміни до своєї грошово-кредитної політики

15 сен, 09:00

Національний банк України вніс важливі зміни до своєї грошово-кредитної політики. Однією із найважливіших нововведень є скорочення облікової ставки з 22% до 20%, оголошене 14 вересня. Однак ця ініціатива регулятора не обмежується лише цим. НБУ також знизив ставку по депозитних сертифікатах овернайт на 2 відсоткових пункти, призводячи її до 16%. Ця дія спрямована на скорочення доходності, яку банки отримують від розміщення своїх коштів на одну ніч в Національному банку України.

Додатково до цього, ставку за тримісячними депозитними сертифікатами також зменшили на 2 відсоткових пункти. Такий крок спрямований на зменшення надлишкової ліквідності, яку банки накопичували через підвищення облікової ставки.

Паралельно зі зниженням ставок, Нацбанк встановив обмеження для банків у відсотковому співвідношенні залишків строкових депозитів фізичних осіб, які враховуються при розрахунку ліміту вкладень у тримісячні депозитні сертифікати. На сьогоднішній день, ця частка складає 70%, проте з 18 вересня вона буде скорочена вдвічі і стане рівною 35%.

Простими словами, НБУ намагається стимулювати банки залучати більше строкових депозитів від населення, встановлюючи обов'язковий обсяг вкладень фізичних осіб. Чим більше банк залучає строкових депозитів, тим більше можливостей він отримує для отримання переваг при розміщенні грошей в НБУ.

Головний банк України впевнений, що навіть при таких змінах, банки продовжать конкурувати за клієнтів і розширювати портфелі строкових депозитів.

Паралельно з цими заходами, НБУ також зменшив ставку за кредитами рефінансування на 2 відсоткових пункти, призводячи її до 22%. Це може сприяти покращенню фінансової ситуації банків і підтримці їхньої діяльності.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/274607.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua