• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Бізнес на інвестиціях: що пропонує ринок нерухомості в 2022 році
    2022-02-18 18:00:23

    Інвестиції в житлову нерухомість, як один з найпопулярніших інструментів отримання прибутку, набувають різних форм: вкладення в квадратні метри на етапі будівництва, інвестиції в професійні фонди (акції), в системний бізнес або цінні папери (REIT). Кожен з цих механізмів має свої особливості та порогову суму, з якої можна починати інвестування.

    Про особливості нових інвестиційних інструментів і стратегій, що набирають популярність на ринку нерухомості — в авторській колонці для РБК-Україна REALTY розповідати Олександр Насіковський, засновник і керуючий партнер групи компаній DIM.

    Як зробити вибір
    Інвестиції в житлові метри викликають все менше питань як інструмент.

    Вибираєш стратегію — перепродаж або оренда, потім вибірково підходиш до пошуку об'єкта. Оцінюєш локацію, концепцію, інфраструктуру комплексу, просторове зонування, ландшафт та архітектурну айдентику.

    Не залишаєш без уваги також досвід, експертизу та якість будівництва. В ідеалі — проводиш повний юридичний аудит. А потім робиш ставку на той чи інший планувальний варіант в залежності від мети.

    Все досить просто, щоб число бажаючих заробити на зростаючій вартості квадрата росло з року в рік. Це накладає і свої обтяження: в деяких комплексах інвесторам стає так тісно, що початкова концепція якісного середовища для життя тріщить по швах, а про створення ком'юніті однодумців й мови не йде.

    Такий ЖК ще на етапі будівництва й введення в експлуатацію перетворюється на прохідний двір: продав, купив і так по колу. Інвестори демпінгують, починається метушня, комплекс втрачає в ціні і в увазі.Бізнес на інвестиціях: що пропонує ринок нерухомості в 2022 роціФото: LUN.ua

    Щоб такого не сталося, девелопер зі стійкою фінансовою моделлю та тверезою головою дуже ретельно підходить до питання збалансованого співвідношення відсотка інвесторів і кінцевих покупців в загальній структурі.

    До того ж, в ліквідному комплексі, крім квадратних метрів житла, є й інші способи заробити на нерухомості, які зберігають всі переваги активу та відкривають нові можливості для приватного капіталу.

    Інвестиції у фонди нерухомості
    Ця популярна на Заході стратегія поки ще не знайшла відгуку серед масового інвестора, проте професіонали ринку знають про незаперечні переваги інвестицій в готовий і професійно керований портфель.

    Дуже важливо грамотно вибрати стратегію поведінки: консервативну, помірну або агресивну, а також розуміти, з ким ви маєте справу.

    Професійні фонди по всьому світу, як правило, пропонують кілька стратегій:

    помірна стратегія — вкладення в нерухомість з метою подальшого перепродажу;
    консервативна стратегія — інвестиції безпосередньо в об'єкти нерухомості з подальшою здачею в оренду;
    агресивна стратегія — вкладення в акції компаній зі сфери нерухомості, де важливо враховувати й економічну, й ринкову кон'юнктуру, й мікроклімат в конкретному бізнесі.
    Беручи до уваги менталітет нашого ринку і потенційні можливості для інвестора, ми в компанії запустили продукт, який передбачає якраз помірну стратегію інвестування.

    Маючи на руках накопичення від 5 до 25 тисяч доларів, людина може вибрати інвестиційний лот та отримати до 12% річних у валюті з щомісячною капіталізацією прибутку і обов'язковим страхуванням будівельних ризиків.

    По суті, це вкладення в комерційні площі в складі ЖК, які зараз активно ростуть в ціні і залучають потенційного інвестора. По завершенню терміну договору завжди залишається вибір: вийти з інвестицій, отримавши свій дохід, або ж конвертувати гроші в нерухомість за ринковою ціною.

    Інвестування в розвиток середовища
    Якщо ви маєте в своєму розпорядженні сумою в кілька десятків або сотень тисяч доларів й сповнені амбіцій побудувати системний бізнес з людським обличчям і ставкою на соціальну складову, є сенс об'єднати свої зусилля з девелопером.

    Гнучкі офіси, соціальні центри і wellness-центри для жителів комплексу, лайфворкінги, ком'юніті-хаби з майданчиком для проведення заходів, лекцій, майстер-класів для обміну досвідом і спілкування — за всім цим майбутнє на ринку житлових проектів.Бізнес на інвестиціях: що пропонує ринок нерухомості в 2022 роціФото: freepik.com

    У тому випадку, коли ви готові будувати соціальний акселератор і маєте чітке уявлення, як соціальні зв'язки і людський капітал зробити центром свого бізнесу, повернення інвестицій і висока прибутковість не змусить себе чекати.

    Системні девелопери, суджу з особистого досвіду, вельми зацікавлені в надійних партнерах в подібних проектах, так як в сухому залишку це win-win історія для обох сторін.

    Інвестування через структурні продукти
    Варіант, який вимагає граничної уваги і готовності заглибитися в нюанси ринку.

    Це всілякі варіанти інвестицій в цінні папери компаній у сфері нерухомості, фонди ETF зарубіжних ринків та індекси нерухомості на кшталт NAREIT — створений на основі акцій 20 найбільших компаній американського ринку нерухомості.

    Зазвичай інвестиції в папери REIT (Real Estate Investment Trust) приносять від 2 до 5% річних. При цьому важливо, щоб капіталізація самого фонду була не менше 20-30 млрд доларів, інакше навряд чи результат на виході вам сподобається.

    Для покупки структурних продуктів вам точно знадобиться брокерський рахунок і розуміння азів фондового ринку.

    Раніше наші автори розповідали, як реагують покупці житла на загрозу війни.

    Також ми розповідали, які є альтернативи пасивного доходу.

    ОЛЕКСАНДР НАСІКОВСЬКИЙ

    Инф. rbc.ua

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.