Україна та Греція – міфи та реалії

14 май, 10:02

Греція. Наш час. Країна, яка економічно стоїть на межі. За кількістю інформприводів не поступається виверженню вулкана в Ісландії, а за тривалістю наданих месиджів претендує перетворитися на мильну оперу "Багаті в Греції теж плачуть ... і не тільки". Насторожує паралельне порівняння України і Греції, яке все частіше лунає з різних джерел. Давайте разом спробуємо розібратися в міфах та реаліях, порівнюючи при деякому наближенні Україну і Грецію.

Щодо зовнішнього впливу. Тут, мабуть, криється основна відмінність в економічній політиці наших країн. Греція входить до Єврозони, що позбавляє її по суті головного, в нинішній кризовий час, - свободи прийняття рішення і додаткових фінансових важелів на економіку країни.

Єдина валюта, а це значить що у разі необхідності неможливо регулювати грошовий агрегат. Національний банк України – це робити може, координуючи свої дії з Урядом.

За даними статистичного агентства Eurostat, бюджетний дефіцит Греції в 2009 році склав 13,6% від ВВП країни, а не 12,9% ВВП, як повідомляв грецький уряд. В Україні ж, за офіційною інформацією, дефіцит державного бюджету в 2009 році склав 2,2% від ВВП, а за оцінкою МВФ, якщо ще враховувати кошти, витрачені на рекапіталізацію банків в 2009 році і дефіцит Пенсійного фонду, то дефіцит державного бюджету складав 11,5% від ВВП.

Греція намагається вирішити проблеми, що виникають самостійно, хоча і може розраховувати на фінансову підтримку країн ЄС і МВФ. Ціна питання близько 30 млрд. євро, а, як уточнив Аксель Вебер, президент німецького центрального банку, можливо, і 40 млрд. євро. Вирішення стандартні – зменшення видаткової частини бюджету, включаючи весь соціальний пакет для населення, і залучення коштів на покриття дефіциту. Планова цифра дефіциту в 2010 році – 8,7% від ВВП. У нас бюджет прийнятий з дефіцитом у 5,6%, а зовнішніх запозичень на покриття – близько 3,8 млрд. доларів. При цьому в державному бюджеті розписано помісячне підвищення мінімальної зарплати, не планується підвищення комунальних тарифів, словом – намагаємося вийти не за рахунок громадян.

Толерантність населення. І тут різниця очевидна. У Греції вже не один раз прокочували страйки загальнодержавного масштабу, коли країна в прямому сенсі «стояла». Нас поки Бог милував. Ми більш терплячі.

Ми йдемо паралельно, але Україна не має такого потужного партнера як Греція в особі Євросоюзу. Тому, незважаючи на весь політичний негатив, підписання нових «газових контрактів» – своєчасний економічний інструмент, який дає надію на більш швидку реанімацію флагманів нашої економіки. Сподіваюсь, що наш Уряд ще зможе запропонувати успішні економічні інструменти в противагу стандартним грецьким рішенням. І це буде не тільки додаткова грошова емісія.

Руслан Демчак


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/134733.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua