Конкуренцію на ринку страхування відновлено, порушників покарано

18 окт, 12:55

Антимонопольний комітет України визнав порушення конкуренційного законодавства з боку страхових компаній, які діяли у приміщеннях органів МВС, та застосував до них штрафні санкції.

Зокрема, в ході проведеного протягом 2004-2005 років розслідування на ринках різних видів страхування, Антимонопольний комітет розктериторіально.

Такі дії страховиків Антимонопольний комітет визнав антиконкурентними та рекомендував їх припинити. Зі свого боку ЗАТ «СК «Кредо-Класік», ЗАТ «Укрінмедстрах», ЗАТ «СК «Укрпромгарант» та ЗАТ «СК «Українська страхова група» ці рекомендації виконали, розірвавши договори із агентом, тож і справу проти цих компаній Комітет не розпочинав.

У свою чергу, деякі інші компанії вимоги Комітету проігнорували. В результаті, Комітет порушив справу та оштрафував ДП «Захист» - правонаступника рив антиконкурентну змову низки страхових компаній.

Так, Комітет встановив, що в 2003 році вісім страховиків уклали договори із уповноваженим МВС агентом ДП «Страховий альянс» та отримали виключне право на страхування у приміщеннях органів внутрішніх справ, особливо страхування цивільної відповідальності автовласників. Внаслідок цього привілейовані компанії поділили між собою ринки страхування як за видами послуг, так і ДП «Страховий альянс» на 100 тис. гривень, ЗАТ «Українська страхова компанія «Княжа» на 500 тис. гривень та на 140 тис. гривень ЗАТ «Народна фінансово-страхова компанія «Добробут». Також Комітет наклав 17 тис. гривень штрафу на ДП «Ресурси» за бездіяльність щодо контролю за роботою дочірнього підприємства «Захист».

Оскільки ж ЗАТ «Українська охоронно-страхова компанія» розірвала угоду самостійно, надала необхідні матеріали та допомогла виявити механізм порушення й розкрити змову, Комітет оштрафував цю компанію на 1 грн.
«Успішно проведене розслідування та прийняте сьогодні рішення мають надзвичайно велике значення. Ринок страхових послуг, особливо в окремих його сегментах, був сильно спотворений та фактично не функціонував. Мало хто сподівався, що Антимонопольному комітету таки вдасться змінити цю ситуацію і відновити на ринку повноцінну конкуренцію. Проведене розслідування виявилось дуже складним. Нашим фахівцям довелося пройти через шантаж та погрози, в тому числі і з боку високопосадовців міліції, але не зважаючи на це, вони чесно та професійно виконали свою роботу. У цьому зв’язку хочу подякувати новому керівництву МВС, яке не тільки не втручалося у розслідування, а навпаки, своєю принциповою позицією, сприяло успішному його завершенню. Вірю, що такі потворні викривлення ринку страхування будуть не можливі у майбутньому, оскільки страховики та мільйони страхувальників зрозуміли, що справедливість можлива», - підсумував Голова Антимонопольного комітету України Олексій Костусєв.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/1357.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua