УКБС – НБУ: «Банки не должны исполнять функции регулятора»

29 янв, 13:16

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» вважає запровадження Національним банком України норми щодо необхідності інформування банками регулятора у випадку проблем із виконанням зобов’язань за угодами на міжбанківському ринку обтяжливим та надмірним заходом. Це покладає на банки невластиві їм функції, що ускладнює діяльність фінансових установ.

Так, НБУ вніс зміни до Положення про надання банками України інформації за угодами з купівлі та продажу кредитних ресурсів у національній валюті на міжбанківському кредитному ринку  (постанова НБУ від 10.12.2012 № 515), згідно до яких банки при неналежному виконані зобов'язань за угодами про здійснення операцій на міжбанківському кредитному ринку, повДА есть. инні повідомити про це регулятора не пізніше закінчення останнього дня строку  виконання таких зобов'язань.

УКБС зауважує, що в рамках чинних норм зазначеного Положення банки і без того в обов‘язковому порядку через засоби програмного забезпечення інформують НБУ за кожною операцією з купівлі/продажу кредитних ресурсів на міжбанківському ринку протягом 10 хвилин після факту укладення угоди.

При цьому така інформація включає всю необхідну ідентифікацію банків-учасників угоди, обсяги отриманих коштів, строки та процентні ставки, під які вони видані.

«Вимога додаткового інформування банками НБУ щодо проблемних угод міжбанківського ринку, покладає на фінансові установи невластиві їм функції регулятора, який і без того в межах банківського нагляду має достатньо важелів для виявлення проблем, – зауважила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Це обтяжує та надмірно зарегульовує діяльність банківських установ, суть якої, як відомо, полягає у наданні якісних фінансових послуг для фізичних та юридичних осіб».


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/151808.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua