Интересные факты о событиях в городе Кременец Тернопольской области

21 фев, 07:08

Кременець - одне з стародавніх міст України. Вперше згадується в Іпатіївському літопису в 1226 р., коли, згідно з відомостями Іпатіївського літопису, руські війська розгромили об'єднані сили угорських та польських військ. На той час замком володів тесть князя Данила Галицького Мстислав Удатний. Замок постійно оборонявся від татар.

Польський історик Шимон Окільський наводить іншу дату - 1073р - коли велася боротьба за владу між синами-спадкоємцями Ярослава Мудрого, історик лише пише "за давніми літописами", але точної вказівкі які саме литописи не наводить. Взимку 1240р орда хана Батия не змогла взяти фортецю. Магдебурзьке право надане у 1431р.

В 1536 р. король Сігізмунд І подарував місто своїй дружині - Боні.

Слід додати, що в Кременці народився польський поет Юліуш Словацький, геолог Олександро Чекановський, композитор Михайло Веріковськой, тут бував Тарас Шевченко (за дорученням Імператорської Археографічної комісії в 1847), виступав Ференц Ліст.

Впродовж двох століть місто побувало під владою Росії (з 1795 до 1921), потім Польщі (до 1939), потім від Радянською владою, ну і зараз це районне місто Тернопільської області.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/153161.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua