Во сколько обошелся Киеву «снежный апокалипсис»

27 мар, 07:33

Заступник директора Інституту економіки та прогнозування НАН України Володимир Сіденко, вважає, що підраховувати збитки поки рано, оскільки Україна ще чекає підйом води після снігопадів.

За чотири дні аномальної погоди Київ втратив близько $ 25 млн, а якщо говорити про всю Україну, то збитки можуть скласти $ 3 млрд.

Економічні експерти готові зробити вже зараз деякі підрахунки збитків від снігового апокаліпсису.

Так, 6 млн грн органи казначейства виплатили "Укравтодору" на ліквідацію наслідків стихійного лиха тільки в Києві і Київській області. Однак реальна сума, витрачена на нормалізацію ситуації в столиці, буде менше, впевнений президент Центру ринкових реформ, екс-міністр економіки Володимир Лановий. А ось сума збитків - в рази більше.

"Приватний сектор отримав збитків приблизно в 200 млн грн ($ 25 млн). Це торгівля, послуги, продаж бензину, банки", - сказав експерт.

Директор інституту трансформації суспільства, економіст і політолог Олег Соскін у коментарі оперує іншими цифрами.

"По суті, став весь транспорт, який перевозить вантажі. З п'ятниці майже не продавався бензин, зупинилися АЗС, тобто почалися перебої з пальним. Магазини залишилися без підвозу товарів. Те ж саме кафе, ресторани. Не працювала "Укрзалізніця", аеропорти. Це прямі збитки і за чотири дні вони склали приблизно $ 2 млрд", - зазначив він.

Але якщо до прямих збитків додати потенційні - витрати на розчищення снігу, втрати від аварій, несформованих зустрічей, непідписаних контрактів - то Україна за кілька днів стихійного лиха втратила $ 3 млрд, вважає Соскін.

 

http://businessua.com

 


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/155240.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua