УКБС: Зняття обмежень для нерезидентів забезпечить Україні 5 млрд. доларів на рік

10 апр, 13:09

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» звернулась до Парламенту та Національного банку з ініціативою щодо зняття обмежень на відкриття рахунків в Україні  юридичним особам-нерезидентам. Це дозволить не лише усунути суперечності національного законодавства, а й суттєво покращить стан платіжного балансу України та економіки в цілому.

Так, на сьогодні існує законодавче обмеження, що суттєво зменшує обсяги надходжень іноземного капіталу в Україну. Мова йде про норму п. 6.1 ст. 6 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні», який вступив у дію 16.05.2001, згідно до якої банкам надано право відкривати рахунки резидентам (юрособам, їх відокремленим підрозділам, фізособам) та нерезидентам України, до яких віднесено лише юросіб-інвесторів, представництва юросіб в Україні та фізосіб, а юросіб-нерезидентів виключено.

Експерти УКБС зазначають, що наявність даного обмеження суперечить прийнятим пізніше положенням Господарського кодексу України, згідно до ч. 2 ст. 129 якого іноземні юрособи при здійсненні господарської діяльності в Україні мають такий самий статус, як і юрособи України.

Крім цього, в УКБС звертають увагу, що в сучасних умовах погіршення кон‘юнктури на зовнішніх товарних ринках, надзвичайно актуальним є пошук засобів для покращення стану платіжного балансу в Україні. Адже за підсумками 2012 р. його дефіцит на 70 % перевищив аналогічний показник 2011 р. (4,2 млрд. дол. США у 2012 р. порівняно із 2,5 млрд. дол. США у 2011 р.), що обумовлює значні дисбаланси в економіці, у т.ч. внаслідок порушення рівноваги на національному валютному ринку.

УКБС зазначає, що в умовах, які склалися на європейському фінансовому ринку у зв‘язку із оподаткуванням коштів на великих депозитних рахунках у банках Кіпру, Україна могла б суттєво покращити стан платіжного балансу за рахунок збільшення профіциту рахунку операцій з капіталом та фінансових операцій. Так, за оцінками експертів, щорічно з України до Кіпру вивозилось близько 10  млрд. дол. США, які за нинішніх умов будуть спрямовуватись до інших країн.

«В УКБС переконані, що зняття обмежень в Україні на відкриття поточних рахунків юрособам нерезидентам сприятиме передислокації зазначених коштів у вітчизняну банківську систему, що, за прогнозами фахівців, дозволить залишати в країні близько 5 млрд. дол. США на рік, – зазначила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. - Це не лише покращить стан платіжного балансу нашої держави, а й стане додатковим поштовхом для підвищення ресурсного потенціалу національної банківської системи та активізації кредитування економіки».


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/156355.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua