Почему киевские миллионеры массово бегут из Конча-Заспы

24 май, 08:41

Конча-Заспа втрачає своїх елітних жителів. Такий висновок можна зробити, проїхавшись по дамбі, де будували свої будинки Юлія Тимошенко, Леонід Черновецький і Костянтин Меладзе - дорога всіяна оголошеннями про продаж котеджів. VIP-мешканці не хочуть платити за обслуговування великі суми грошей і жити на показ, тому вони перебираються в містечка по Житомирській та Одеській трасі.

Так, наприклад, будівництво розкішного будинку дочки Черновецького Христини, яке ще кипіло восени, зараз призупинили, пишуть "Вести". Робітників не видно, а вагончики, в яких жили португальці-плиточники, зникли. "Господарів немає, не знаю, може, і продають. Яке вам діло?" - каже сторож будинку. Таких недобудов по всій дамбі повно, в очі кидаються оголошення: "Продається двоповерховий котедж з виходом до води. Недорого".

На сайті, де торгують нерухомістю в Конча-Заспі, теж багато пропозицій щодо продажу будинків на дамбі. При цьому придбати таке житло можна як за $ 8,5 млн, так і за ціною квартири в Києві - $ 300 тис. Між тим, півроку тому ціни були до $ 12 млн, а вартість найдешевшого будинку - на рівні $ 400 тис. "Ось будинок за $ 8,5 ще до Нового року продавали за $ 12 млн. До речі, з господарем ще можна поторгуватися. Та й котедж за $ 6 млн раніше продавали за $ 10 млн", - зізнався ріелтор Ігор, який продає будинку в елітному місці проживання. Він зазначає, що деякі господарі їдуть за кордон і тому поспішають продати майно. Інші ж, за його словами, будували ці будинки як інвестресурс, але продати вигідно не зуміли і скидають ціни. Таку ж тенденцію підтверджують і інші ріелтори. "Деякі політики, зірки хочуть жити в більш спокійних місцях, де менше відомих сусідів і цікавих очей", - пояснила ріелтор компанії "САН" Анастасія Наконечна.

Експерт із нерухомості Ярослав Цуканов зазначає, що ціни на будинки в Кончі можуть бути ще нижчі, оскільки попиту на них немає. "Ціни на будинки в Кончі знизилися в 1,5-2 рази, що набагато більше, ніж в цілому по ринку (в середньому на 20-30%), і вони будуть продовжувати знижуватися. Тому що в цілому на ринку застій, а в Кончі - тим більше. Багато тутешніх бізнесменів виїжджають з країни і терміново продають нерухомість", - сказав Цуканов. Також це підтверджує і ріелтор компанії "Дамба" Себастьян Гоогас: "Ціни на будинки в Кончі впали на 20% і будуть падати. А для реальних покупців господарі готові ще скидати ціни, тому що особливим попитом будинки тут не користуються - дорогі і занадто великі".

Член Асоціації фахівців з нерухомості Артур Пилипчук каже, що Конча-Заспа до того ж стає не модною. "Ті, хто купують будинки, не хочуть уподібнюватися моді початку 2000-х років і жити в Конча-Заспі, тепер це не так престижно. У кого є гроші, вибирають будинки у напрямку Межигір'я, Житомирської, Одеської траси. Тепер шукають будинки менші і в спокійних місцях", - говорить Пилипчук. Він вважає, що реальна ціна покупки будинку буде ще нижчою, ніж заявлена, приблизно на 20-25%. Крім того, дешевшають і земельні ділянки в Конча-Заспі. "Сотка з виходом на Дніпро рік тому коштувала $ 40 тис., а зараз - $ 20 тис. Попиту на цю землю немає, багатих людей більше не стає", - повідомив Цуканов. Зараз на дамбі продають ділянки і по 100 соток, і по 12, а раніше бізнесмени скуповували їх, щоб перепродати дорожче.

Ще одна причина, через яку жителі Конча-Заспи біжать - це дороге обслуговування будинків. Як зазначив Гоогас, їдуть ті мешканці, які прожили тут по п'ять-шість років. "Їм розкішні будинки обходяться в $ 10 тис. на місяць. Крім комуналки, потрібно оплачувати прислугу, яка все це прибирає, цілодобову охорону будинку, утримання басейну (а у деяких їх по два), боулінгів, саду. Це влітає в копієчку", - сказав Гоогас.

Підтверджує, що жити в Кончі стало дорого і екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко, у якого двоповерховий будинок на дамбі. "Багато хто не може тягнути обслуговування великих будинків і переїжджають, особливо на зиму, в квартири, - сказав Кучеренко. - Рахунки тут за комуналку - 2-3 тисячі гривень на місяць. Я вже відмовився від газу і перейшов на дрова. Таким чином, плачу тільки за електрику і обслуговування - прибирання, вивезення сміття, охорону. І все одно великі гроші. А якби з газом, то вийшло б все 5-6 тисяч гривень!"

Співачка Катя Бужинська свою сім'ю з Конча-Заспи перевезла в Крим. "Дійсно, жити в Конча-Заспі стає вже не так престижно, як раніше. Я свою сім'ю перевезла в Крим - там і природа, і повітря. У будинку в Кончі буваю на дачі, тому на підтримання будинку взимку витрачається мінімальна кількість газу і світла, і комунальні платежі у мене мінімальні. За світло і газ сягає 1-1,5 тис. грн, 200 грн - за охорону та вивіз сміття в містечку", - повідомила Бужинська.

 

По материалам: http://vidgolos.com
 


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/159224.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua