Почему в киевских поликлиниках нет вакцин от страшного заболевания

03 сен, 00:16

У деяких поліклініках Києва немає вакцин від правця через несвоєчасне фінансування. Про це в ексклюзивному коментарі УНН сказав головний спеціаліст з клінічної імунології Києва Олег Назар.
 
О.Назар повідомив, що відповідальні за наявність відповідних вакцин у поліклініках фахівці наразі знають про їх нестачу.
 
"Так, ми про це знаємо і зараз це питання будемо вирішувати. Якщо у наявності немає правцевого анатоксину, який використовується для профілактики у дорослих, його можна замінити АКДС (вакцина для профілактики правцю, дифтерії та кашлюку) або АДС-М (вакцина для профілактики дифтерії і правця). Вона коштує приблизно стільки ж , зараз будемо готувати перерозподіл з дитячих поліклінік, невикористані залишки перекинемо на травмпункти. Взагалі дана ситуація контролюється програмою "Здоров'я киян", а кошти то є, то їх немає. З точки зору медицини, ми написали скільки нам треба, ми готові вакцини вводити кому треба. З точки зору фінансування… колись гроші дадуть", - сказав О.Назар.
 
На уточнююче запитання журналіста, чи можна вважати винним у відсутності або нестачі вакцин низький рівень фінансування, відповів:
 
"Ну можна і так сказати, просто фінансування не своєчасне. Але це вже питання виділення коштів, закупок, тендерів, тобто зовсім не медичні. Зараз ми цим питанням займаємось, проблему можна вирішити, треба розподілити і все", - зазначив О.Назар.
 
Нагадаємо, у низці поліклінік для дорослих Києва немає вакцин для щеплення від правця. Зокрема, на запитання чи є вакцина для профілактики правця, негативну відповідь дали працівники декількох столичних поліклінік, серед яких поліклініка № 5 Шевченківського району Києва, Центральна поліклініка Деснянського району Києва, Центральна поліклініка Подільського району Києва.
 
Довідка: правець – це інфекційне захворювання, що викликається бактерією Clostridium tetani, з гострим характером перебігу і переважними ураженням нервової системи. Важкими ускладненнями правця з високою ймовірністю летального результату є асфіксія і зупинка серця. Крім того правець може сприяти виникненню переломів кісток, розривів м'язів, компресійне деформації хребетного стовпа. Нерідко ускладнення правця є пневмонія, може розвинутися коронарний спазм і інфаркт міокарда.
 
За словами експертів, дорослі кожні 10 років мають проходити вакцинацію від правця.
 
"Хочу звернути увагу дорослих на те, що вакцинація – це не дитяче питання, воно стосується кожної людини, в тому числі і дорослої. Так кожні 10 років необхідно щеплюватись від дифтерії і правця, держава надає таку можливість", - зазначила медичний експерт дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ Катерина Булавінова.
 
Як повідомлялось раніше, кожен других хворий на правець помирає.
 
Источник

Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/165405.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua