Атака огнем в Киеве: случайность или холодный расчет

24 дек, 08:43

Якщо буде встановлено, що хтось навмисне пошкодив електропроводку на ринках, де сталися пожежі, можна буде говорити про те, що триває конкурентна боротьба або за ринок, або за земельну ділянку, - заявив адвокат юридичної компанії «Алєксєєв, Боярчуков і партнери» Єгор Штокалов в ефірі радіо «Голос Столиці».

Протягом трьох днів у столиці сталися 2 пожежі на ринках. Першою жертвою вогню став Торговий дім «Святошино». Вигоріло близько 700 кв. м. Причина пожежі досі встановлюється. Другий потерпілий ринок – «Столичний», у Софіївській Борщагівці, який спеціалізується на торгівлі сільськогосподарською продукцією. Площа займання склала 3 тисячі квадратних метрів, 4 людини загинули, двоє постраждали.

Адвокат юридичної компанії «Алєксєєв, Боярчуков і партнери» Єгор Штокалов розповів, чи випадкові пожежі на київських ринках.

«Насамперед нам треба спиратися на встановлені факти, тобто на висновок пожежників про причини займання. Якщо буде встановлено, що це була електропроводка, то необхідно встановити причину, по якій електропроводка зайнялася. Це може бути або занадто висока напруга в мережі, або неякісна проводка, або вона встановлена неправильним чином, або її просто хтось перетиснув. Тобто, умисне загоряння проводки було, але потрібно встановлювати якісь докази. Якщо буде встановлено, що хтось навмисне пошкодив електропроводку, внаслідок чого сталося загоряння, то тут ми можемо вже говорити про злочин і про те, що йде якась конкурентна боротьба або за ринок, або за земельну ділянку.

У нас вже таке було, коли Юлія Тимошенко була при владі – були пожежі в залах ігрових автоматів, і тоді був прийнятий закон про заборону грального бізнесу в цілому. Я не пригадаю жодного випадку, коли б у нас хто-небудь за власним бажанням подавав у відставку у разі, коли трапляються такі інциденти. Згадаймо навіть 23 березня 2013 року, коли були снігопади. Тоді були відсторонені голова Шевченківської та Печерської, по-моєму, міськадміністрації, і пізніше вони були переведені, фактично, просто на іншу посаду. Особисто моя думка, це популізм. Убезпечити себе від протиправних дій третіх осіб нереально. Максимум, що можна зробити, - це застрахувати на випадок пожежі життя співробітників ринків, застрахувати майно, поставити пожежну сигналізацію і посилити охорону. Але знову ж таки, людський фактор такий, що будь-якого охоронця можна підкупити, аж до того, що сам охоронець і влаштує цей підпал», - зазначає юрист.

Сьогодні стало відомо, що після пожежі на ринку «Столичний», в результаті якого загинули чотири людини, пожежні підрозділи Державної служби з надзвичайних ситуацій перевірять усі великі торгові точки Києва та області, повідомляє кореспондент «Голосу Столиці» з посиланням на прес-центр відомства.

Повідомляється, що прокуратура зобов'язала пожежні підрозділи перевірити всі великі торгові точки в Київській області. Доручення стосується не тільки ринків, а усіх місць, де відбувається торгівля і масове скупчення людей.

Источник


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/172103.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua