Киевляне готовятся к худшему

24 дек, 02:03

У столиці почали вивчати самозахист у натовпі. На практичних семінарах киянам розказують, як зберегти здоров'я, а можливо - і життя, коли опиняєшся у великому скупченні людей. Охочих відпрацювати корисні навички - чимало, тому натовп утворився вже просто - на занятті. Про правила безпеки - Олександра Казакова.

Хоча й у спортивному залі, але жорстко - як у житті. Тут розігрують різні сценарії - як вибратися з натовпу, захиститися від провокаторів, і навіть - подолати кордон спецпризначенців.

Атмосферу додатково нагнітають - щоб створити реальну паніку. Ще важче зберегти розум холодним, коли - відповідаєш не тільки за себе.

- Вы можете вести ее цивильно - взяли за руку, повели, что это значит? Что как только мы столкнемся с препятствием - ее отнимут. Либо я могу взять ее как рюкзак - прижать к себе, одной рукой контролировать окружающую обстановку.

Перераховують й інші помилки. Наприклад - пошуки прихистку на ліхтарях або дахах автівок. Кажуть - не спрацює, за вами одразу полізуть інші. Більше шансів - якщо пірнути під авто. Ще одна погана ідея - йти проти натовпу або - напереріз. Вас одразу затопчуть. Краще рухатися разом з усіма, але потроху відходячи вбік. Нагадують і про найчастіший промах - ховатися під стінами будинків.

Анастасія, учасниця тренінгу:

- Под стеночку лучше не стоит, потому что могут скинуть что-то с окон, могут прижать к стене и тем самим задушить, лучше всего продвигаться где-то в двух метрах.

Окремим пунктом йдуть правила для жінок.

Ніна Цурупа, учасниця тренінгу:

- Никаких каблуков, никаких распущенных волос, за них схватят, в конце концов, могут зажечь файер и волосы вспыхнут, лучше отказаться от капюшонов, никаких сумочек через плечо, и по-моему главное правило - не брать с собой ребенка.

Але тиснява загрожує не тільки на мітингах, а навіть у звичайному транспорті.

Антон Фарб президент федерації "Крав-мага":

- Помогает в метро в час пик, кстати, это взять себя за воротник, таким образом, выставить локоть. Когда вы выставляете локоть - здесь на вас не навалятся, вы можете двигать грудной клеткой, можете дышать.

Олександра Казакова, кореспондент:

- Вижити у натовпі може допомогти звичайна записка у гаманці. Група крові, алергія на антибіотики, телефони родичів. Кілька речень, які можуть врятувати життя.

А ще тут нагадують про чарівні слова, які працюють навіть серед паніки. І це зовсім не "преса" чи "вбивають", а "лікар" і те, що може повернути до свідомості найпереляканіших людей - слово - "діти".

Источник


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/172112.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua