Из Киева продолжают вывозить смертельно опасные отходы

19 янв, 07:33

Департамент промисловості та розвитку підприємництва Київської міськдержадміністрації 10-23 грудня уклав угоди з ТОВ «С.І. Груп Консорт Лтд» на послуги зі збирання небезпечних відходів, в тому числі тари, в якій зберігаються відходи та перевозяться відходи на території ВАТ «Радикал». Загальна вартість угод складає 9,90 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Закупівлі проведено за процедурою в одного учасника, що замовник пояснив відсутністю конкуренції. В Україні немає відповідних спеціалізованих заводів, тому знешкодження відходів можливе тільки за межами України. Дозвіл на транскордонне перевезення небезпечних відходів має лише ТОВ «Сі Буд Сістем», яке є субпідрядною організацією ТОВ «С.І. Груп Консорт Лтд» (Ізраїль).

Також замовник повідомив про особливі соціальні обставини, що дозволяють провести закупівлю в одного учасника.

Існує загроза виникнення надзвичайної ситуації зважаючи на тривалий час зберігання небезпечних відходів – порушена герметичність наявних ємкостей для зберігання відходів на території ВАТ «Радикал», що створює загрозу витоку та забрудненню оточуючого середовища та завдання шкоди людському життю та здоров`ю.

По-друге, металеві бочки з відходами знаходяться під уламками будівлі цеху електролізу і мають бути вилучені з під цих уламків для того, щоб у подальшому вони не заважали здійснювати вилучення та вивезення ртутьвмісних відходів.

Підприємство ТОВ «С.І.Груп Консорт Лтд», має досвід проведення таких робіт та контракти з підприємствами, в тому числі іноземними, які спеціалізуються на утилізації небезпечних відходів. У 2012-2013 роках ТОВ «С.І. Груп Консорт Лтд» вже було надано послуги по вивезенню та знешкодженню небезпечних відходів з території ВАТ «Радикал».

Водночас за даними «Віснику держзакупівель», ця фірма отримала перший підряд на вивезення відходів із заводу «Радикал» у липні 2013 року вартістю 0,89 млн грн.

«С.І.Груп Консорт Лтд» отримало монополію на утилізацію небезпечних речовин в Україні в 2011 році, коли Міністерство природи очолював Микола Злочевський. З того часу ізраїльтяни отримали підряди на 1,51 млрд грн.

Засновником «Сі Буд Сістем» є громадянин Ізраїлю Ілля Марчевський, якого в ЗМІ називали «сірим кардиналом держпідприємства «Національний центр з поводження з небезпечними відходами».

До серпня 2012 року бізнес-партнером Марчевського по фірмі «Алтима-Плюс» був Борис Герман, шурин Дмитра Притики, нардепа від Партії регіонів попереднього скликання, екс-голови Вищого господарського суду України. Пізніше його частка була перереєстрована на вищезгадану «С.І.Груп Консорт Лтд».

Довідково

ВАТ «Радикал» – київський завод з випуску хімреагентів. У часи СРСР належав до секретних режимних обєктів, входив у десятку найбільших хімічних підприємств країни. До 2000 року завод збанкрутував. За неофіційними даними, у 1996 році на заводі обвалився дах цеху з виробництва хлору, що призвело до руйнування ємностей і розливу сотень тонн ртуті.

Источник


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/173407.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua