Во Львове скапливаются токсические отходы

20 янв, 23:24

Кількість мулу, яка утворюється на очисних спорудах «Львівводоканалу» збільшується, а використовувати його немає де. Ця рідина дуже токсична, що може бути причиною небезпеки

Він би не був настільки токсичним, якби туди не потрапляли побутові та промислові стоки. Зараз у мулі сконцентровані важкі метали, в результаті він не може стати добривом, а тільки забруднювачем», - розповів «Газеті» Анатолій Павелко, юрист ГО Бюро екологічних розслідувань.

Серед варіантів боротьби з мулом – будівництво станції зброджування речовини для отримання палива. Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) зацікавився проектом «Львівводоканалу» з переробки мулу з очисних споруд в біогаз і електроенергію. Якщо «Львівводоканалу» вдасться отримати грант, то система щороку зароблятиме понад 50 мільйонів гривень. Головною метою проекту є отримання електричної і теплової енергії з мулу, який утворюється в результаті процесу очистки стічних вод на очисних спорудах. Міський голова Львова Андрій Садовий отримав офіційного листа від ЄБРР з пропозицією провести першу робочу зустріч з приводу можливого надання кредиту для ЛКП «Львівводоканал».

«Багато що залежить від технічної характеристики цієї установки, але на загал світовий досвід засвідчує користь  такої технології. Такі речі є корисними тому, що сама установка дозволяє виробляти паливо. Інше питання, що слід бути уважним під час обрахунку вартості робіт, в Україні цифру люблять завищувати»,  - розповів Анатолій Павелко.

Загальна вартість проекту 22,2 млн. євро. Однак у Львові сподіваються отримати 6-7 млн. євро гранту. Ще 5 млн. євро позики ймовірно надасть Північна екологічна фінансова корпорація (НЕФКО).

gazeta.lviv.ua


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/173512.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua