Во Львове придумали, как заработать во время кризиса

08 фев, 00:33

Економіст Віктор Борщевський припускає, що цьогоріч Львівщина буде значно недоотримувати надходжень з держаного бюджету. При цьому, основний чинник такого процесу не політичний, а економічний.

Про це він заявив в коментарі Galnet.

За його словами, проект державного бюджету, на основі якого розробляли обласний бюджет, створювали методами уявлень, припущень та методології, яка орієнтувалася на ситуацію в економіці протягом останніх 2-3 років. «Зараз у нас період соціально-економічного вибуху і в цих умовах повністю змінюються всі індикатори. Тому при формуванні бюджету треба було враховувати, що економіка не є в тому стані в якому була в попередні роки. Уряд цього не врахував. Тому ми вже у січні маємо недонадходження до бюджетів, падіння курсу гривні. Тобто, ті параметри, які закладали в держбюджет, виявилися віртуальними. Відповідно надходжень не буде вистачати і Львівщина не буде мати тих грошей на які розраховував Уряд. Виникає проблема дефіциту», – розповів експерт.

Економіст переконаний, що Львівщина за цих умов постраждає однією з перших, адже 82% коштів в область надходять з Києва. «Нам треба думати, яким чином це компенсувати, адже 2/3 видатків – це соціальні платежі», – сказав В.Борщевський.

На його думку, потрібно запускати альтернативні механізми функціонування економіки області. «Найефективніший метод – відкрити «зелену вулицю» для підприємницької діяльності. Реалізовувати програми, які нададуть можливості бізнесу на Львівщині розвиватися. Форми підтримки можуть бути різними: від бюджетного місцевого фінансування програм до міжнародних програм сприяння розвитку бізнесу».

За словами експерта, Львівська облрада і облдержадміністрація мають виступити ініціаторами цього процесу. «В нас є безліч консалтингових компаній, які би могли цим зайнятися. Як показав Майдан, ми маємо високий рівень самоорганізації. Викладачі і навіть студенти могли би допомагати розвивати агробізнес на сільських територіях», – зазначив В.Борщевський.

Він наголосив, що агробізнес – надзвичайно перспективний для області, але люди не знають, як на цьому заробити. «70% на Львівщині – це підсобне господарство. Люди вирощують продукцію, але не вміють її продавати. Не знають, як це перевести в бізнес-формат. До цього можна залучати співфінансування з-за кордону», – сказав економіст.

Окрім того, він порадив управлінцям Львівщини навчитись економити. «В нас в медичній, освітній, житлово-комунальній сферах залучені величезні ресурси, які просідають в корупційних схемах. Потрібно створювати системи громадського контролю, відкривати бюджети і показувати куди ідуть кошти. Так можна зекономити колосальні суми, але треба навчитися працювати відкрито і прозоро», – зазначив експерт.

Нагадаємо, відповідно до проекту, обсяг бюджету Львівської області на 2014 рік за видатками сягне суми 6,4 млрд грн.

Источник: http://galnet.org/news/101011-ekonomist-rozpoviv-na-chomu-lvivschyna-mozhe-zarobyty-yakscho-kyjiv-jiji-kyne


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/174858.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua