«Половина сердца»: в Киеве пытались спасти ребенка

10 фев, 23:34

Голос пана Василя й досі дрижить, коли він згадує звістку про страшний діагноз свого синочка. ...

Ще на 22-му тижні вагітності родині Маркушевських пропонували відмовитися від їхнього Іванка. Вже тоді у крихітки виявили синдром гіпоплазії, а це – повна відсутність лівої частини серця, розповідають fakty.ictv.ua.

«Шансів практично не було. Ні спати, ні їсти - ми тільки думали, аби він переборов всі ці випробування», - розповідає мама Марина Маркушевська.

Від потрібної операції відмовлялися всі: надто складно та ризиковано. Взялися лише в Інституті серця. Вже на другий день життя маленькому пацієнтові реставрували магістральні судини. Оперували при 16-ти градусах, аби на цілих півгодини зупинити кровообіг і навіть серденько.

У цьому інституті таку операцію Василь Карпенко проводить уже вп’яте. І всі – успішно. Хоча навіть у Європі та Сполучених Штатах врятувати можуть лише 80% немовлят. «Вони вже бігають, балакають, граються. Нормально ходять, нормально розвиваються. Якщо на них подивитися зі сторони і потім уявити собі, що їм свого часу можна було і не дати шансу на життя, то, я думаю, це було б неправильно», - каже провідний дитячий кардіолог ДУ «Інститут серця МОЗ України» Василь Карпенко.

За кордоном така реставрація коштує від 40 до 70 тисяч євро. В Україні – стільки ж, але... гривень! Але... гроші дає держава. Хоча в середньому за рік таких українців народжується майже дві сотні, вижити вдається одиницям: діток із гіпоплазією треба вчасно і правильно транспортувати.

А за ризиковану операцію візьметься не кожен кардіохірург. «Вкрай тяжка технічно, дуже скрупульозна, ювелірна робота. Частина дітей потребують екстреної операції протягом декількох годин після народження. Зразу з перших днів має йти кваліфікована високоспеціалізована допомога», - каже завідувачка відділення вроджених вад серця ДУ «Інститут серця МОЗ України» Ірина Аксьонова. 40% прооперованих дітлахів через 10-15 років потребуватимуть пересадки серця. Інститут готовий і до такої роботи – аби лиш держава дала можливості.

А поки що Іванко пережив першу операцію і попереду в нього- ще дві. Та Маркушевські вірять, що старання медичних віртуозів таки подарують їхньому хлопчикові повноцінне життя.

Источник


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/175003.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua