Будет ли МВФ помогать Украине

09 мар, 16:03

Міжнародний валютний Фонд готовий надати допомогу Україні і підтримати економічну програму нового уряду. А також задоволений першими підсумками роботи своєї місії в Україні. Таку заяву директор Європейського департаменту Фонду зробив після повернення із Києва. Про перспективи нового кредиту МВФ для України - Дмитро Анопченко.

Тут, у штаб-квартирі МВФ, заяви стосовно України щодня все більш позитивні. Кредитування було заморожене ще на початку дві тисячі одинадцятого, і лише зараз у відносинах із Фондом тане крига. Директор Європейського департаменту МВФ Реза Могадам у своїй заяві не шкодує епітетів. Говорить про "рішучість, почуття відповідальності і налаштованість на реформи".

Згідно із правилами Фонду, конкретних обіцянок чиновник навіть такого рангу не дає. Але у дипломатичних колах неофіційно нам повідомили:- МВФ може видати Києву гроші - вже до середини квітня. Експерти кажуть, Україна зараз погоджується на всі умови МВФ, але і Фонд готовий пом'якшити вимоги.

Юджин Румер, експерт Фонду Карнегі:

- Рішення українських проблем знаходиться у самій Україні. І головне - це задовольняти умови, аби отримати гроші МВФ. Це визначальне. Реформи, на яких наполягає МВФ, дозволять країні не просто виплутатися із кризи, але й надалі самостійно рухатися в правильному напрямку.

З місця. Загалом мова йде про виділення Україні кредиту на 15 мільярдів доларів, які надаватимуть траншами протягом двох із половиною років. Втім, узгодження програми стенд-бай - справа дуже тривала. Тому, зважаючи на економічну ситуацію, Фонд має право надати певні гроші першочергово, використовуючи інші економічні механізми.

Ідеться про транш на суму до трьох мільярдів доларів. Комплексно ж українське питання можуть остаточно вирішити вже за місяць. Із 7-го по 13-те квітня тут, у Вашингтоні, пройдуть щорічні весняні збори МВФ і Всесвітнього банку, - і саме під час цього засідання Україна зазвичай узгоджувала всі проблемні питання.

Источник


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/176693.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua