В Киеве на прямо глазах разрушают уникальный памятник архитектуры (ФОТО)

12 апр, 08:23

Вже десять років мешканці Печерська воюють проти забудовника. Житлові висотки та офісний центр то перестають зводити, то знову починають. Проблема в тому, що будують їх на території Васильківського укріплення Київської фортеці початку XVIII століття.

«Тут було 6 споруд історичних, і на місці цих споруд виникли оці будинки. Це були складські приміщення, конюшні і казарми, і вони були за одну ніч знесені», - розповідає директор музею «Київська фортеця» Владислав Кулинич. Віднедавна кияни обурені новиною про демонтаж історичної стіни, за якою ведеться будівництво. Стіну вже розібрали на 2 метри, а зведена вона з особливої цегли, якої вже не виробляють. На прохання «Фактів» сюди приїжджають начебто представники забудовників, хоча своїх посад не називають. Привезли дозвільні документи і пояснили: в переліку пам’яток жодної стіни Васильківського укріплення не було.

А цеглу вони відбивають тільки для відновлення її висоти. «Ці два метри зняли для того, щоб використати цю цеглу для реконструкції цієї стіни. І якщо громадськість хоче, щоб її покинули, її зовсім покинуть. Люди вкладають гроші, щоб її реконструювати», - пояснює представник забудовника Олексій Бондарчук.

Усі дозволи в забудовників є, та чи й справді немає порушень, інспекція Держбудконтролю ще не перевіряла. Будівельники ж показують інші історичні споруди, які теж належать до Київської фортеці. І дивуються, чому люди виступають проти реконструкції стіни й не захищають, наприклад, тюремного замку. Гнітюче враження справляють і три з п’ятьох вцілілих київських капонірів оборонного комплексу. Саме через Київський фортифікаційний комплекс Наполеон обійшов Київ, ідучи на Москву. У 1941-му ця фортеця витримала німецьке бомбардування. Та витримати нехтування та байдужість спорудам, які будували Петро Перший та Іван Мазепа, нині не вдається, і вони розвалюються просто на очах. На башту №4 вже давно і марно просить грошей у держави музей Косий Капонір.

Приватників, охочих реконструювати, теж немає - потрібні десятки мільйонів. До того ж пам’ятка під небезпекою зсуву. А поряд ще одне будівництво, яке її руйнує. Можливо, це й вигідно комусь, адже фортеця займає чималу площу в самісінькому центрі міста. Новий міністр культури діятиме традиційно - створить експертну раду, яка дослідить найскандальніші забудови.

Поки держава перевірятиме документи і шукатиме можливостей врятувати історію, житловий комплекс відкриється, і територією старовинної пам‘ятки поїдуть сотні машин. Та коли за однокімнатну квартиру на Печерську можна вторгувати від мільйона гривень, ніхто про історію не згадає.

Источник
 


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/178645.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua