Вслед за ресторанами в Киеве массово начинают закрываться гостиницы

12 апр, 22:53

За останній місяць у Києві закрилося вже 50 закладів громадського харчування, і прогнози експертів невтішні: «Протягом півроку закриються ще близько 200», - говорить Ольга Насонова, директор компанії «Ресторанний консалтинг».

Естафету у ресторанів переймають готелі: вони теж почали закриватися через відсутність клієнтів.

Готелі

Як з'ясувала газета «Сегодня», вже пару тижнів не працює великий столичний готель, розташований на Подолі. Інші гравці ринку говорять, що офіційна версія закриття готелю - ремонт, проте коли його відкриють - не знає ніхто, а його телефони не відповідають. «Власникові цього готелю належить також кілька інших елітних готелів в центрі міста, тому він закрив той, який в даній ситуації представляє найменші втрати», - пояснив нам виконавчий директор Асоціації зіркових готелів Дмитро Прохоров.

Відтік туристів спричинив стагнацію на ринку і, за словами Дмитра Прохорова, готельєри працюють в мінус, а цей готель - не єдиний в столиці, якмй балансує на межі закриття:

«Якщо завантаження становить 30-35% - готель виходить на нуль. Але зараз в більшості готелів завантаження не перевищує 20 %, у вихідні - навіть 10 %. Багато хто не може платити податки, оренду за землю».

Щоб залучити клієнтів, готелі знижують ціни: зараз стандартний номер в 5-зірковому готелі можна зняти за 70 євро - при тому, що півроку тому він коштував 260 Але навіть такі заходи не допомагають.

«Ринок завмер. Таке ми вже переживали після розпаду СРСР. Багато власників відправляють персонал в неоплачувані відпустки, деякі готелі закриваються», - розповіли виданню в Асоціації готельних об'єднань і готелів України.

Кафе і ресторани

Заклади громадського харчування тримаються на плаву, як можуть: знижки, акції, спецпропозиції. Більше за інших, за словами експертів, постраждали ресторани середнього класу: там дохід скоротився на 20-25 % через те, що люди стали замовляти дешевші страви.

«З меню прибирають делікатеси - морепродукти, червону і чорну ікру, адже їх ніхто не замовляє, а продукт псується. Будуть також виключати страви з високою собівартістю», - говорить експерт ринку Ольга Насонова.

Страждають і ресторани віп-сегмента: «У таких проблема не в платоспроможності аудиторії, а в тому, що частина клієнтів виїхали з країни: хто тимчасово, а хто і назавжди - наприклад, колишні чиновники та їхні сім'ї», - говорить Насонова.

До кого переходять клієнти

Великі готелі, в основному, зараз в мінусах, а ось міні-готелі на 30-50 номерів тримаються на плаву. «Міні-готелі за рахунок постійних клієнтів будуть завантажені на 30-35 %. Це дозволить їм пережити ситуацію», - говорить Дмитро Прохоров. Крім того, зважаючи жорстку економію приїжджі особливу увагу звертають на добову оренду якісних квартир, так що власники такого житла «в плюсі».

У ресторанному бізнесі легше виживати представникам мереж «Постраждають маленькі заклади. А ось мережевикам легше, адже якщо якийсь один заклад мережі страждає, то є ще 5-6, які перекривають його збитки», - впевнена Ольга Насонова.

Источник


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/178647.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua