Усовершенствование отчетности оградит украинские банки от штрафов

16 апр, 11:29

Удосконалення форм статзвітності, подання позичальниками звітів до банку не лише у паперовій, а й в електронній формі, уточнення термінології, збільшення термінів подання виправлених звітів. Ці та інші пропозиції озвучено представниками Асоціації „Український Кредитно-Банківський Союз” в ході наради в НБУ з  щопіврічного перегляду форм статзвітності банків.

Експерти УКБС представили обґрунтовану позицію банків за результатами опрацювання проекту Змін до Правил організації статистичної звітності, що подається до НБУ.

Особливу увагу було приділено питанню конкретизації вимог, виключення їх неоднозначного трактування та запровадження уніфікованого підходу до складання банками статистичної звітності.

Також запропоновано дозволити нерезидентам-позичальникам подання звітів до банку не лише у паперовій, а й у електронній формі, за допомогою систем віддаленого банківського обслуговування («Клієнт-банк», «Клієнт-інтернет-банк»). Що забезпечить оперативний збір інформації для підготовки банками звітів про залучення і обслуговування кредитів нерезидентів та складання прогнозів таких операцій.

Крім цього, для уникнення неоднакового трактування поняття «перекручення статистичної звітності» експерти УКБС звернули увагу Нацбанку на необхідність його визначення. Зокрема, запропоновано встановити, що перекрученням звітності не є помилки в текстових даних, що не впливають на зміну показників форми (адреса клієнта, помилка в найменуванні клієнта тощо). Разом з цим, зауважено на доцільності збільшення термінів подання банками виправлених форм звітності до НБУ.

Адже, згідно з Положенням НБУ про застосування до банків заходів впливу штраф за порушення строків подання статистичної звітності або подання недостовірної статзвітності, може становити від 0,01 до 0,05% від суми зареєстрованого статутного капіталу банківської установи.

За результатами обговорення проекту частину пропозицій УКБС було підтримано департаментами НБУ – розробниками форм статистичної звітності.

«На сьогодні банки України щомісячно надають регулятору близько 250 звітів за 68 формами (9-щоденних; 4-декадних; 37-місячних тощо). При цьому, незважаючи на рівень автоматизації та впровадження банками інноваційних технологій, складання частини звітів трудомістке та вимагає формування деяких показників в ручному режимі, – зазначає Генеральний директор «Асоціації Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Вважаємо, що удосконалення подання статзвітності скоротить час на підготовку звітів, що подаються до НБУ, а також зменшить ризики застосування до банків заходів впливу».


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/178871.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua