Еще дешевле, еще недоступнее: провал киевского рынка недвижимости

04 май, 06:03

Девальвація гривні майже на 40 % повинна була привести до збільшення цін на нерухомість. Повинна, але не привела.

Точніше, девальвація гривні не у всіх призвела до збільшення цін на нерухомість. "Ціна на квадратні метри в десятої частини всіх столичних новобудов зараз не вище, ніж п'ять місяців тому. Причому йдеться про ціну в гривнях: в 15 з 135 київських новобудов квадратний метр коштує від 6000 до 8000 гривень. Якщо перерахувати ціну в доларах, вийде від $ 520 до 695. Останній раз квадратний метр у Києві коштував $ 500 більше десяти років тому" , - повідомив керівник відділу продажів ЖК "Park Stone" Дмитро Шостя.

Такі низькі цифри склалися через те, що в цілому ціна квадратного метра в Києві виросла. Так , за даними компанії UDP, при хаотичною реакції забудовників на коливання валютного курсу в доларовими еквіваленті ціна знизилася на 8-10%, а в гривневому виросла на 25 %.

Можна припустити, що "нижче ринку" продають квартири ті забудовники у яких справи зовсім погані. "Як варіант - комплекс може перебувати не те що на стадії фундаменту, а тільки на етапі проектування або землевідведення. Є ризик, що при таких цінах квартири в ньому так ніколи і не будуть побудовані" - допускає Шостя.

Це помилкове припущення - у багатьох випадках йдеться про майже готових об'єктах, розташованих у досить розвинених районах столиці - Голосіївському, Святошинському, Дарницькому, Дніпровському, Подільському (див. дані нижче).

Мінімальна собівартість квадратного метра квартири в столиці сьогодні становить 5000 - 5500 грн (у більшості забудовників вище), при цьому всі закладають рентабельність 10 % -15 % (докладніше про формування ціни квадратного метра - див. інфографіку). "Виходить, що нижче 7000 - 8500 грн квадрат в столиці коштувати не може. Але і це "голі стіни", які більшість забудовників сьогодні намагається хоч якось "облагородити". А це ще близько 1500 грн на кожен метр" - підкреслює Шостя .

Источник


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/179897.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua