Как реализовать украинский деревообрабатывающий потенциал

06 май, 16:46

Відповідь на це питання шукали учасники круглого столу, який відбувся 29 квітня 2014 в представництві Світового банку в Києві.

Учасникам - представникам профільних державних відомств, народним депутатам, бізнесменам, ученим, експертам - було представлено дві доповіді. Президент асоціації меблевих деревообробних підприємств та організацій України « Меблідеревпром » Сергій Сагаль зробив аналіз потенціалу деревообробного сегмента лісового сектору України та факторів, які гальмують його інноваційного розвитку. А директор ТОВ « Ванеса » Валерій Подкоритов запропонував першочергові заходи щодо вдосконалення правил торгівлі круглим лісом на лісовому ринку України.

У ході обговорення бізнесмени запропонували створити робочу групу при Держлісагенстві з метою врегулювати найболючіші на сьогодні питання в лісоторгівлі та забезпеченні сировиною промисловості. Зокрема, вони заявили про бажання брати безпосередню участь у розробці формули для визначення стартових цін на ліс при формуванні аукціонних лотів.

Представники об'єднань деревообробників активно ратували і за інші заходи щодо вдосконалення правил торгівлі круглим лісом в Україні. У числі пропонованих новацій:
 - Положення про проведення аукціонної форми торгівлі круглим лісом для експортерів;
- Можливість споживачам укладати біржові договору не тільки на квартал, а й на більший період (рік і більше);
- Аукціонні торги для експортерів проводити в Києві наприкінці року після проведення внутрішніх аукціонів.

Серед радикальних пропозицій на круглому столі прозвучала ідея реалізувати рекомендації першого етапу програми ФЛЕГ і врешті-решт розділити функції Держлісагентства, яке сьогодні як і раніше поєднує політичні, контролюючі та господарські функції (http://fleg1.fleg.org.ua/index.php?id=14&tx_ttnews[tt_news]=4&cHash=9b19db53d13e1d7afe9cff12b63ba9de ). Створивши, наприклад, за польським зразком, державний холдинг і залишивши за агентством лише координацію і формування лісової політики ( читати тут, в останньому, третьому розділі: http://fleg1.fleg.org.ua/index.php?id=6&no_cache=1&tx_ttnews[tt_news]=34&cHash=529761387b4ea48d73b3b7b2d39c3303 ), Держлісагентство виступало б посередником між бізнесом і лісівниками, уникнувши і спокуси, і звинувачень у корупційних діях, які ( заслужено чи ні - питання не даного круглого столу) - висловлювалися і висловлюються багатьма учасниками лісових відносин.

Бізнесмени та експерти виступили за впровадження інтернет-торгівлі круглим лісом на порталі Держлісагентства, проведення аукціонних торгів з реалізації високосортної деревини безпосередньо лісгоспами на своїх складах, посиленні гласності та громадського контролю за лісовим сектором економіки України.

На їх думку, впровадження рекомендацій круглого столу і результатів роботи Програми ФЛЕГ в практику роботи Держлісагентства та лісового сектора в цілому дозволить оздоровити обстановку в сфері торгівлі лісом, зменшити корупційні ризики, особливо в експортній торгівлі лісом.

Незважаючи на розбіжності з низки питань, всі учасники погодилися з тим, що держава повинна вжити рішучих заходів для забезпечення вітчизняного виробника деревною сировиною в повному обсязі його потреб і в першу чергу. Адже це в свою чергу допоможе пожвавленню деревообробного сектору економіки України; розширить базу оподаткування і, відповідно, збільшить збір податків як до місцевого, так і державного бюджетів; поліпшить інвестиційну привабливість деревообробної галузі.

«На порядку денному - питання стратегічного реформування підходів до організації деревообробки та лісового господарства в країні. Окремо одне від одного вони не виживуть. Конфронтації тут бути не повинно», - зазначив Національний координатор програми ФЛЕГ - 2 (ЄІСП / Схід), перший заступник голови Держсільгоспінспекції Юрій Марчук.

«Тих підходів у забезпеченні українських деревообробних підприємств, які викликали справедливу критику, які практикувало колишнє керівництво агентства, ми більше не допустимо, - заявив заступник голови Держлісагентства України Віталій Атаманчук. - Підприємства, що працюють в Україні отримають всі можливості для забезпечення сировиною. Ми відкриті для пропозицій бізнесу та громадськості і готові разом розробляти необхідні нормативні документи».

Прес-служба ЕкоПраво-Київ


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/180081.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua