Валерий Ищенко призвал Председателя НБУ вмешаться в ситуацию с выплатой валютных кредитов

07 май, 16:12

Народний депутат Валерій Іщенко (фракція «УДАР») направив депутатський запит Голові Нацбанку Степану Кубіву щодо ситуації, котра склалася із виплатою кредитів, взятих громадянами України у іноземній валюті.

У своєму запиті політик зауважує, що, за неофіційною інформацією, непогашеними залишаються валютні кредити на суму понад вісім мільярдів доларів США. 

«Сьогодні, - говориться в депутатському запиті Валерія Іщенка, - коли курс іноземних валют невпинно зростає, сплата валютних кредитів для десятків тисяч позичальників стала абсолютно неможливою. Адже загальний дохід сім'ї, який отримується в гривні, стає значно нижчим, ніж розмір щомісячних платежів по кредитам».

Депутат прогнозує, що починаючи вже з квітня, 90% валютних кредитів в банках України перестануть оплачуватись, а це, у свою чергу, може призвести до краху всієї банківської системи країни. З іншого боку, 90% позичальників, які фізично не зможуть оплачувати валютні кредити, стануть потенційними банкрутами, більше того - банки почнуть реалізовувати заставлене майно, десятки тисяч сімей (більшість з яких – це молоді сім'ї з малолітніми дітьми) стануть «безхатьками», при цьому на той час вони залишаться винними банкам значні суми.

«Все це болюче відіб'ється на стані економіки країни, - переконаний Валерій Іщенко, - адже державі доведеться усіляко підтримувати громадян, позбавлених житла, а з іншого боку - допомагати банківським установам, які вже з квітня цього року недотримуватимуть сотні мільйонів доларів доходів».

Депутат нагадав, що Україна має багатомільярдні запозичення перед міжнародними фінансовими установами. «При цьому,  - зазначає він у своєму запиті, - постійно постає питання щодо  списання частини заборгованостей, і нерідко зазначені фінансові інституції йдуть назустріч нашій державі. То чому ж Україна не може піти назустріч своїм громадянам, які фізично втратили можливість розраховуватись по своїм кредитним зобов’язанням, і посприяти у реалізації реструктуризації, часткового списання частини їхньої заборгованості?»

Валерій Іщенко переконаний, що «обов’язок Національного банку України – втрутитися в ситуацію та прийняти компромісне рішення, яке б задовольнило і валютних позичальників, і банківські установи країни».

Тому у своєму запиті Валерій Іщенко просить керівництво НБУ надати інформацію стосовно заходів, що вживаються Нацбанком  в  ситуації, котра склалася довкола виплат валютних кредитів, а також закликає Голову НБУ створити відповідну робочу групи, до складу якої пропонує ввести як представників Нацбанку і центральних органів виконавчої влади, так представників громадськості, а саме - громадян, які мають кредити в іноземній валюті в банківських установах країни.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/180184.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua