Нюансы налогообложения жилой недвижимости, которая находится в собственности юридических лиц

13 май, 10:54

Юридичні особи, які є платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки повинні самостійно обчислювати суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подати контролюючому органу за місцезнаходженням об’єкта оподаткування декларацію за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 Податкового кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

 

Щодо новоствореного (нововведеного) об’єкта житлової нерухомості декларація подається протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об’єкт .

 

Відповідно до норм Податкового кодексу України базовим податковим (звітним) періодом для податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки є календарний рік.

 

Разом з тим, 1 квітня 2014 року набрав чинності Закон України "Про запобігання фінансовій катастрофі та створення передумов для економічного зростання в Україні" від 27.03.2014 №1166.

 

Зазначеним законом змінено принцип нарахування податку на житлову нерухомість. А саме: базою оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки встановлено загальну площу об’єкту житлової нерухомості.

 

Таким чином, платники податку - юридичні особи зобов’язані були подати декларації за звітний 2014 рік до 20 лютого 2014 року, тобто до дати зміни бази оподаткування, в якій розраховано податкове зобов’язання за 2014 рік з поквартальною розбивкою.

 

Отже, з метою забезпечення виконання Закону України "Про запобігання фінансовій катастрофі та створення передумов для економічного зростання в Україні"  в частині зміни бази оподаткування податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, податкові зобов’язання платників податку - юридичних осіб потребують перерахунку з урахуванням загальної площі об’єктів житлової нерухомості, у т. ч. їх часток, як бази оподаткування для такого податку з 1 квітня 2014 року.

 

За І квартал 2014 року перерахунок податкового зобов’язання проводити не потрібно.

 

За результатами перерахунку пропонується подати не пізніше 30 липня 2014 року (граничного терміну сплати авансових внесків з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за ІІ квартал 2014 року) уточнюючі декларації. При цьому, до уточнюючої декларації платник має право додати доповнення, відповідно до абзацу 2 пункту 46.4 статті 46 Податкового кодексу, в якому зазначити, що податкові зобов’язання збільшуються на виконання вимог статті 265 Податкового кодексу зі змінами, внесеними Законом України "Про запобігання фінансовій катастрофі та створення передумов для економічного зростання в Україні" .

 

Зазначена інформація повідомляється у наказі Міністерства доходів і зборів України від 25.04.2014 р. № 263 «Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки».

 

 ДПІ Шевченківського району  ГУ Міндоходів у м.Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/180464.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua