Судьба права собственности украинцев на их недвижимость в Крыму

20 май, 19:12

Минуло майже два місяці з моменту прийняття Федерального конституційного закону Російської Федерації №6-ФКЗ «Про прийняття в Російську Федерацію Республіки Крим та утворення в складі Російської Федерації нових суб'єктів Республіки Крим та міста федерального значення Севастополя». Також минув місяць з дня реакції Верховної Ради України у відповідь на приєднання Кримського півострова до Росії - прийнятий Закон «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України».

 

Незважаючи на спробу правового врегулювання процесу від'єднання Кримського півострова з боку держав, актуальною на сьогоднішній день до цих пір залишається тема права власності на нерухоме майно розташоване на окупованій території, котре належить українським громадянам. Виникають питання – що робити, коли законодавство України вже не діє, а нове ще не відрегульоване, і як власники можуть розпоряджатися своїм майном.

 

Юрист компанії Goldblum and Partners Дмитро Набугорнов наводить пояснення поняття «право власності», згідно з чинним законодавством, а також дає ряд порад для громадян, які мають власність на окупованій території.

 

Законодавством України, а саме ст. 316 Цивільного кодексу України визначено поняття права власності, згідно з яким право власності - це право людини на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону і з власної волі, незалежно від волі інших осіб.

 

Згідно ст. 182 ЦКУ право власності на нерухоме майно підлягає обов'язковій державній реєстрації. У громадян виникає право власності на нерухомість тільки після такої реєстрації. Відповідно, для підтвердження легітимності прав на нерухоме майно необхідно мати документ (свідоцтво) або бути внесеним до Державного реєстру, а ще краще – і те, і інше.

 

До 1 січня 2013 року реєстрація таких прав здійснювалася органами бюро технічної інвентаризації. Пізніше в Україні запрацював Державний реєстр прав на нерухоме майно, підвідомчий центральному органу виконавчої влади України - Державній реєстраційній службі. Будь-які дії стосовно нерухомого майна громадян відображаються в даному реєстрі. Реєстр містить чітко сформульований обмежений порядок доступу до нього, тому знижуються ризики для власників майна щодо незаконних шахрайський дій третіх осіб.

 

У зв'язку з рішенням про від'єднання Кримського півострова і прийняттям Федерального конституційного закону Російської Федерації №6-ФКЗ від 21 березня 2014 Державна реєстраційна служба склала свої повноваження на території Криму. Таким чином, доступ до даного реєстру для нотаріусів та власників на зазначеній території закритий.

 

У Росії питання права власності регламентує Федеральний закон Російської Федерації «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та угод з ними». Відповідно до даного Закону право власності також підлягає реєстрації в Державному реєстрі. Такий реєстр повинен був з'явитися на окупованій території в травні, але в подальшому його поява була перенесена на червень.

 

Незважаючи на те, що ст. 12 Федерального конституційного закону Російської Федерації №6-ФКЗ стверджує збереження майнових прав громадян, а саме «на територіях Республіки Крим та міста федерального значення Севастополя діють документи, в тому числі підтверджують громадянський стан, освіту, право власності, право користування,…», на думку юриста Goldblum and Partners, всім громадянам, у яких залишилося нерухоме майно на окупованій території, необхідно привести в порядок всі документи, котрі підтверджують легітимність їх прав власності.

 

Таким чином, необхідно зареєструвати право власності у Державному реєстрі прав на нерухоме майно. З наведених раніше пояснень випливає, що така реєстрація можлива тільки на материковій частині України.

 

Для здійснення такої реєстрації можна скористатися наступними варіантами:

 

1. Реєстрація прав власності за заявою власника. Дана процедура буде відбуватися в самому реєстрі, містить в собі достатньо нюансів і займає тривалий час.

 

2. Підписання нотаріальної угоди, знову ж таки на материковій частині. Одним з варіантів буде оформлення договору оренди на майно, як приклад можливо з одним із родичів. Одна зі сторін угоди повинна бути зареєстрована саме в області нотаріального оформлення договору. Процедура займає не більше одного дня, а дані таким чином будуть внесені в реєстр. Договір можна потім розірвати, але дані про власність залишаться в Державному реєстрі прав на нерухоме майно.

 

Враховуючи викладене, Дмитро Набугорнов рекомендує оформити документи, котрі підтверджують право власності шляхом реєстрації в українському реєстрі, що можливо зробити тільки на материковій частині України та згідно чинного законодавства України. А також важливо – не поспішати власникам здійснювати будь-які угоди щодо переходу прав власності на їх майно в Криму та почекати декілька місяців до появи і вступу в силу російського законодавства на території Кримського півострова.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/180981.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua