Деловое сообщество ратует за упорядочение сбора металлолома

21 май, 13:22

В УСПП підготовлені пропозиції з змін законодавства щодо заготівлі металобрухту. Йдеться про врахування зразків світової практики, сприяння нормалізації роботи спеціалізованих підприємств, відмову від податкових норм, які лише ускладнюють виробничі процеси, але в бюджет фактично нічого не дають. Прем’єр-міністру країни А.П.Яценюку направлено листа з проханням вивчити пропозиції ділової спільноти та надати доручення щодо їх подальшого опрацювання. Про це повідомив президент УСПП, голова парламентського об’єднання «Економічний розвиток» Анатолій Кінах.

«Як заявляють представники підприємств-членів УСПП, при потребі металургії в 6 мол тон металобрухту в першому кварталі поставлено лише 900 тис тон. В той же час в країні, на думку експертів, існує близько 200 млн тон брухту, і вони переконані – доступ до нього обмежений через недоліки законодавства. Ось чому виникла ініціатива гармонізувати його окремі частини, вдосконалити процедури здачі брухту та їх документальне оформлення», – наголошує президент УСПП.

Нині сфера збору металобрухту в країні є дуже корумпованою. Значна частина сировини збирається і здається особами без документів, які отримують готівку і не платять ніяких податків. Проект змін до законодавства пропонує переорієнтувати процес до спеціалізованих підприємств збору металобрухту, що гарантуватиме більшу надійність при оформлені операції, призведе до збільшення обсягів заготівлі, поліпшення фінансових показників та відповідних надходжень до бюджету держави.

Відомо, що заготівля, переробка та металургійна переробка брухту та відходів чорних та кольорових металів потребує ліцензування. Багато підприємств скаржаться в УСПП на складну процедуру, порушення термінів прийняття рішень щодо видачі ліцензій. Саме тому пропонується законодавчо закріпити принцип мовчазної згоди, згідно з яким суб'єкт господарювання набуває право діяльності за умови, якщо ним в установленому порядку поданні документів в повному обсязі, але орган ліцензування у встановлений законом строк не прийняв рішення про видачу або про відмову у видачі ліцензії.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/181068.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua