Главное в планах экономического развития - активизация внутреннего рынка

26 май, 18:30

Прогноз економічного і соціального розвитку України на 2015 рік, який буде основою для формування проекту бюджету на 2015 рік, потребує прискіпливої уваги ділової спільноти. УСПП готує  направити в Міністерство економічного розвитку і торгівлі України свої пропозиції до нього. Про це повідомив голова парламентського об’єднання «Економічний розвиток», президент УСПП Анатолій Кінах.   

«Всі процеси прийняття рішень органами влади, в тому числі й сфери планування,  мають бути абсолютно прозорими й доступними для громадського контролю. У такому випадку підприємницька ініціатива одержить потрібну свободу та почне зростати», – наголошує лідер підприємницької спільноти.

На його думку, є важливим, що прогноз економічного і соціального розвитку України на 2015 рік  розроблено на варіантній основі – за базовим і цільовим сценаріями. Основна різниця між сценаріями полягає в   інтенсивності проведення процесів зі стабілізації фінансової системи країни, здійснення структурних реформ і покращення інвестиційного клімату. Але зростання інтенсивності – в наших руках. За базовим сценарієм, очікується зростання ВВП на рівні 1,7 відсотка; за цільовим сценарієм, прогнозується зростання ВВП на рівні 3,5 відсотка.

 Економічне зростання у 2015 році за обома сценаріями розвитку формуватиметься головним чином за рахунок внутрішнього попиту. Це вкрай важливо в зв’язку з ускладненням соціально-політичних умов в країні та   збігається з багатьма пропозиціями промислової спільноти, викладеними в тому числі в  Програмі першочергових завдань влади та бізнесу з подолання соціально-економічної кризи в Україні, що прийнята в рамках підписання Меморандуму між КМУ та УСПП. Тут йдеться про активізацію саме  внутрішнього виробництва з метою здійснення імпортозаміщення, локалізації конкурентоспроможного виробництва в країні як одних з найголовніших чинників розвитку внутрішнього ринку.

Промисловці підтримують  стимулювання інвестиційної активності суб’єктів господарювання,  подальше структурне реформування економіки на тлі збереження фінансової стабільності, поступове відновлення  експортної активності  підприємств.

Крім того, в УСПП наголошують на необхідності  на законодавчому рівні перекрити відхід доходів великого капіталу в офшори, легалізувати тіньовий ринок, допустити малий і середній бізнес до повноправної участі в тендерах на державну закупівлю товарів і послуг.

Вибіркове опитування підприємців підтверджують  висновки Світового банку щодо  перешкод, які  український бізнес вважає  для себе основними. На першому місці знаходиться  доступ до кредитних ресурсів, на другому – корупція, далі – неефективне державне управління та недосконале податкове законодавство. 

«Ось чому  першочерговими напрямками для покращення умов бізнесу наразі є зменшення надмірного адміністративного втручання держави у діяльність суб’єктів підприємництва, спрощення податкового законодавства, удосконалення надання адміністративних послуг, реформування системи технічного регулювання України у відповідності до вимог СОТ та ЄС, спрощення умов для надання кредитів для суб’єктів господарювання», – підсумував Анатолій Кінах. 


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/181379.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua