Служба финансовых расследований должна иметь безупречную репутацию

06 июн, 13:15

Представники УСПП, Економічної ради громадських об’єднань і галузевих асоціацій бізнесу братимуть участь у роботі над законопроектом «Про основи попередження та боротьби з економічними правопорушеннями і здійсненні фінансового контролю», який передбачає створення в Україні Служби фінансових розслідувань. Про це повідомив президент УСПП, голова парламентського об’єднання «Економічний розвиток» Анатолій Кінах.

«Безумовно, країна потребує посилення економічної безпеки, заходів з попередження економічних правопорушень, викорінення корупції в сфері бізнесу та підприємництва, запобігання незаконному виведенню коштів за кордон.  В  законопроекті, запропонованими ним методах роботи нової служби має бути максимально врахований міжнародний досвід. Але ми не маємо наміру «дати добро» на створення чергового фіскального монстру, який успадкує прийоми тиску на бізнес за прикладами фіскалів-силовиків попередніх років. Саме тому бізнес-спільнота повинна максимально відповідально і серйозно включитися в процеси підготовки законопроекту», – зауважує А.Кінах.

На його думку, жодна економіка не в змозі витримувати корупційне навантаження, яке, на жаль, спостерігається в Україні. Тому попередження умов для  економічних зловживань, чисельних конвертаційних центрів, податкових ям, схем виводу капіталів за кордон  у супроводі максимальної прозорості, відкритості, за умов обов’язкового оприлюднення інформації щодо виявлення та покарання їх організаторів є вкрай актуальним. Але необхідно й передбачити мінімізацію ризиків зловживань з боку працівників нового органу, жорстку відповідальність за їх можливі протизаконні дії. Ці люди мають бути досвідченими професіоналами з  бездоганною репутацією та  високими  моральними  якостями, краще – за умов  суспільного  підтвердження таких чеснот.

«Якщо ми готуємося до підписання угоди про асоціацію з ЄС, викорінення корупції є нашим реальним шансом виграти у справах конкурентоспроможності економіки. Але до нового органу, як і системи адміністрування податків взагалі, має бути сформована довіра з боку промисловців і підприємців. Податківцям треба припинити вважати злочинцем кожного підприємця наперед. І тоді промислова спільнота з повагою поставиться до служби фінансових  розслідувань», – зауважив А.Кінах.

Він наголосив, що вже зараз  треба закінчувати з планами виконання наповнень бюджету і використанням податківців як механізму для реалізації таких планів,  з збиранням податків наперед, з порушенням кримінальних справ до завершення судового розгляду оскарження рішень податкових органів тощо.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/182188.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua