Борьба с таможенными правонарушениями способствует торговле

10 июн, 11:41

Міндоходів України у встановленому порядку та відповідно до міжнародних угод організовує, в межах компетенції управління, взаємодію й обмін інформацією з митними органами іноземних держав в напрямі надання взаємної адміністративної допомоги з питань виявлення, розкриття, припинення й профілактики порушень законодавства з питань митної справи, а також в рамках провадження у справах про порушення митних правил.

Особлива увага в системі органів доходів і зборів приділяється боротьбі з порушенням митного законодавства. Порушення митного законодавства - явище негативного характеру, яке завдає збитків державі, підриваючи її економічну стабільність. Саме тому держава приділяє даній проблемі досить важливе значення, а діяльність Міндоходів спрямована не лише на контроль та регулювання митних кордонів, а й на протидію порушенням митного законодавства.

На сьогодні такі правопорушення набули масштабних розмірів і розглядаються не лише в межах якоїсь однієї держави чи певного регіону, а на світовому рівні. Для подолання їх поширення та негативного впливу кожна держава докладає всіх зусиль, розробляючи та реалізуючи ряд програм, завдань, вдосконалюючи своє законодавство та практику боротьби з ними. Так само і в Україні існування правопорушень у сфері митної справи змушують шукати нові методи боротьби та впливу на дані явища.

Поряд із таким явищем як порушення митних правил завжди іде поняття контрабанди. Відповідно до ст. 201 Кримінального кодексу України контрабанда - це переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю культурних цінностей, отруйних, сильнодіючих, вибухових речовин, радіоактивних матеріалів, зброї та боєприпасів (крім гладкоствольної мисливської зброї та бойових припасів до неї), а також спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації.

Контрабанда виступає одним з головних дестабілізуючих чинників внутрішнього ринку України, яка негативно впливає на розвиток національної економіки, її стратегічних галузей. Незаконне переміщення через митний кордон України товарів постійно фіксують на митних пунктах пропуску. Правопорушники намагаються перемістити поза митним контролем або з приховуванням від нього - валютні, історичні та культурні цінності, наркотичні засоби, психотропні речовини, підакцизні товари, а  також зброю та боєприпаси.

Наразі основні цілі, які реалізують органи доходів і зборів - це сприяння розвитку міжнародної торгівлі за рахунок спрощення процедур митного оформлення та підвищення ефективності заходів щодо запобігання "контрабандним проявам" і реалізації на внутрішньому ринку незаконно ввезених товарів.

Варто зауважити, що Європейський союз запроваджує торговельні преференції по відношенню до України, завдяки чому зменшуються або скасовуються митні збори ЄС на товари, що походять з України.

ДПІ у Шевченківському районі ГУ Міндоходів у м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/182331.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua