Порядок подачи жалобы на продавца в случае отказа предоставить налоговую накладную

16 июн, 15:30

Відповідно до п. 201.10 ст. 201 Податкового кодексу в разі відмови продавця товарів/послуг надати податкову накладну або порушення ним порядку її заповнення та/або реєстрації в Єдиному реєстрі покупець таких  товарів/послуг має право додати до податкової  декларації  за звітний податковий період заяву зі скаргою на такого постачальника, яка є підставою для включення сум податку до складу податкового кредиту. Таке право зберігається за ним протягом 60 календарних днів, що настають за граничним терміном подання податкової декларації за звітний (податковий) період, у якому не надано податкову накладну або порушено порядок її заповнення та/або порядок реєстрації в Єдиному реєстрі. До заяви додаються копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв'язку з придбанням таких товарів/послуг або копії первинних документів, складених відповідно до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні", що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг.

Надходження такої заяви із скаргою є підставою для проведення документальної позапланової виїзної перевірки зазначеного продавця для з'ясування достовірності та повноти нарахування ним зобов'язань з податку за такою операцією.

Зазначений термін подання заяви зі скаргою запроваджено п. 43 розділу I Закону України від 24.10.2013 р. № 657-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обліку та реєстрації платників податку та удосконалення деяких положень», який набрав чинності з 01.01.2014 р.

Отже, подання покупцем заяви зі скаргою на постачальника протягом 60 календарних днів, що настають за граничним терміном подання податкової декларації за звітний (податковий) період, у якому не надано податкову накладну або порушено порядок реєстрації в Єдиному реєстрі, можливе лише щодо тих податкових накладних, які складено починаючи з 01.01.2014 р.

ДПІ у Солом’янському районі ГУ Міндоходів у м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/182771.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua