Об осуществлении деятельности, подлежащей патентованию

18 июн, 13:14

ДПІ у Шевченківському районі ГУ Міндоходів у м. Києві повідомляє, що підпунктом 14.1.246 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) визначено торговельну діяльність, зокрема, як роздрібну та оптову торгівлю за готівку,  інші готівкові платіжні засоби та з використанням платіжних карток.

Пунктом 152.1 статті 152 Кодексу встановлено, що податок отриманий від діяльності, яка підлягає патентуванню, підлягає сплаті до бюджету у сумі, яка визначена відповідно до Розділу III Кодексу і зменшена на вартість придбаних торгових патентів на право провадження такого виду діяльності.

Відповідно до вимог пункту 152.1 статі 152 Кодексу платники податку, що провадять діяльність, яка підлягає патентуванню, ведуть окремий облік доходу, отриманого від такої діяльності. При цьому до складу витрат таких платників податків, пов’язаних з отриманням доходу (прибутку) від діяльності, що не підлягає патентуванню, не включаються витрати, понесені при здійсненні діяльності, яка патентується; сума амортизаційних відрахувань, нарахованих на основні засоби, що використовуються для отримання доходу (прибутку) від діяльності, що патентується, не враховується у витратах, пов’язаних з отриманням доходу (прибутку) від діяльності, яка не патентується.

Таким чином, оскільки діяльність з продажу товарів за без готівковими розрахунками не передбачає придбання торгового патенту, до витрат платника податку, пов’язаних з отриманням доходу від такої діяльності, включається частка загальної суми нарахованих витрат, визначена за питомою вагою доходів, отриманих від діяльності, що підлягає оподаткуванню на загальних підставах до загальної суми доходів (прибутків) з урахуванням доходів (прибутків) від діяльності, що патентуються.

Наголошуємо, що при здійсненні діяльності, яка підлягає патентуванню, у разу повернення проданих товарів платник податку -  продавець повинен у звітному періоді, в якому сталося таке повернення, одночасно з перерахунком (зменшенням) доходів зменшити суму витрат цього звітного періоду на собівартість таких товарів (робіт, послуг).

Зазначена інформація міститься в листі Міністерства доходів і зборів від 10.06.2014 року № 10279/6/99-99-19-02-02-15 «Про надання відповіді».


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/182913.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua