Правомерность возмещения НДС на жестком контроле

23 июн, 16:43

ДПІ у Шевченківському районі ГУ Міндоходів у м. Києві нагадує, що відповідно до підпункту 14.1.18 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України бюджетне відшкодування це - відшкодування від’ємного значення податку на додану вартість на підставі підтвердження правомірності сум бюджетного відшкодування податку на додану вартість за результатами перевірки платника, у тому числі автоматичне бюджетне відшкодування у порядку та за критеріями, визначеними у р. V ПКУ.

Разом з тим, як свідчить практика, не всі суб’єкти господарювання сумлінно ставляться до чесного та прозорого декларування здійснених господарських операцій та податкових зобов’язань. Непоодинокими є випадки використання різних схем ухилення від оподаткування, у результаті чого безпідставно занижуються податкові зобов’язання з податку на додану вартість та  формується фіктивний податковий кредит.

Таким чином, cаме перевірка правомірності формування податкового кредиту з ПДВ та отримання бюджетного відшкодування податку є одним із пріоритетних напрямів діяльності органів доходів і зборів на шляху до максимальної детінізації економіки та наповнення державного бюджету.

Так, протягом 2014 року управлінням оподаткування та контролю окремих об’єктів і операцій  постійно проводилася доволі громіздка робота щодо упередження фактів безпідставного відшкодування ПДВ з метою недопущення втрат державного бюджету. У результаті проведення контрольно-перевірочної роботи протягом 2014 року упереджено спроби неправомірного бюджетного відшкодування податку на додану вартість на суму понад 241 мільйон гривень! У  порівнянні із аналогічним періодом минулого року, заявки на безпідставне відшкодування податку на додану вартість зросли загальною сумою більш ніж на 220 мільйонів гривень!

Шановні платники! Нагадуємо, що відносно cуб’єктів  господарювання, які не потрапляють під критерії автоматичного бюджетного відшкодування ПДВ, проводиться комплекс контрольно-перевірочних заходів. Віднесення до складу податкового кредиту сум ПДВ, сформованих по взаємостосунках з «ризиковими» контрагентами (що мають розбіжності між сумою сформованого податкового кредиту і сумою задекларованих зобов'язань його контрагентів, відсутніх по місцю реєстрації) спричиняє за собою зменшення заявлених до відшкодування сум ПДВ.

Для уникнення безпідставного формування податкового кредиту платники податків на всіх етапах поставки можуть визначити статус свого контрагента, скориставшись сервісом Державної податкової служби України «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера».

ДПІ у Шевченківському районі ГУ Міндоходів у м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/183168.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua