Кто является ответственным за уплату налога на доходы физических лиц

24 июн, 12:06

Згідно із п. 162.1 ст. 162 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-IV зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платниками податку на доходи фізичних осіб є: фізична особа - резидент, яка отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи, фізична особа - нерезидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні.

Дохід, отриманий з джерелом його походження з України, - це будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України, її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні, у тому числі, але не виключно, дохід у вигляді спадщини (п.п. «е» п.п. 14.1.54 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

Оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи у дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав, регулюється ст. 174 ПКУ, якою встановлено декілька ставок для оподаткування доходів платника податку, одержаних у вигляді спадщини, в залежності від ступеня споріднення спадкоємця із спадкодавцем та резидентського статусу спадкодавця та спадкоємця.

Згідно з п. 174.3 ст. 174 ПКУ особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину та зобов’язані сплатити податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини.

  Нотаріус видає спадкоємцю-нерезиденту свідоцтво про право на спадщину за наявності документа про сплату таким спадкоємцем податку з вартості об’єкта спадщини (п. 174.4 ст. 174 ПКУ).

  Отже, спадкоємець-нерезидент зобов’язаний сплатити податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини, в іншому випадку такий спадкоємець не отримує від нотаріуса свідоцтво про право на спадщину. При цьому, відповідальною особою за сплату податку на доходи фізичних осіб є саме цей спадкоємець-нерезидент.

ДПІ у Солом’янському районі ГУ Міндоходів у місті Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/183223.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua