Раде предлагают направлять «киотские» средства только на социальные проекты

26 июн, 12:29

Народний депутат Юрій Дерев'янко пропонує направляти  кошти, які Україна отримує від продажу квот на викиди парникових газів в рамках Кіотського протоколу, виключно на проведення заходів із енергозбереження об'єктів соціальної сфери.

Напередодні нардеп вніс до Верховної Ради альтернативний законопроект щодо введення особливого періоду у паливно-енергетичному комплексі, який містить відповідну пропозицію.

Відповідний документ зареєстрований під номером 4117а-2. Він є альтернативним до проекту Закону України "Про особливий період у паливно-енергетичному комплексі", поданого до Верховної Ради України Кабінетом Міністрів 18 червня.

Документом передбачається, що кошти державного бюджету, отримані від продажу Україною квот на викиди парникових газів в рамках Кіотського протоколу, будуть направлятися виключно на проведення заходів із енергозбереження об'єктів соціальної сфери.

Йдеться, зокрема, про об'єкти у державній власності або власності територіальних громад, а саме: заклади освіти, охорони здоров'я та культури.

Крім цього, для забезпечення гласності та громадського контролю за використанням "кіотських" коштів Дерев'янко пропонує не рідше двох разів на місяць оприлюднювати на офіційному веб-сайті уповноваженого державного органа інформацію щодо розгляду, схвалення і реалізації відповідних проектів.

Передбачається, що технічний нагляд за реалізацією проектів та прийняття виконаних за проектами робіт будуть здійснювати  представники державного архітектурно-будівельного контролю.

Документ, окрім цього, визначає перелік законодавчих актів, якими повинні керуватися суб'єкти електроенергетики та нафтогазової галузі у особливий період.

Зокрема, пропонується внести зміни до законів України "Про електроенергетику", "Про функціонування паливно-енергетичного комплексу в особливий період", "Про нафту і газ", "Про засади функціонування ринку природного газу", "Про теплопостачання", "Про трубопровідний транспорт", "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу".

Як відомо, значна частина коштів, які Україна отримала від продажу квот на викиди парникових газів Японії, була витрачена на оновлення двигунів і модернізацію вагонів київського метро та заміну автомашин МВС новими гібридними Toyota Prius.

Прес-служба народного депутата Юрія Дерев'янка


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/183373.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua