Развитие торговли морепродуктами между Норвегией и Украиной

26 июн, 15:22

Берд Глад Педерсен, Державний секретар Міністерства торгівлі, промисловості і рибного господарства Норвегії об’явив про підписання договору про взаємну співпрацю між Норвегією і Україною протягом 2014 року.

24 червня 2014 відбувся семінар де обговорювалися питання норвезько-українського співробітництва. Під час заходу учасники обговорили реальний стан ринку норвезьких морепродуктів і нових можливостей співпраці з метою забезпечення стабільних обсягів поставок норвезьких морепродуктів в Україну.

Учасники з Норвегії: Посол Норвегії в Україні Йон Елведал Фредріксен, Державний секретар Міністерства торгівлі, промисловості і рибного господарства Норвегії Берд Глад Педерсен, Керуючий директор Норвезького Комітету з питань риби Тер'є Мартініуссен, директор по Україні, Норвезького комітету з риби Ян Еірік Йонсен, представники експортерів з Норвегії.
 
З української сторони були присутні виконуючий обов'язки Голови Держрибагентства України Олег Ніколенко, генеральний директор Асоціації українських імпортерів риби та морепродуктів Дмитро Загуменний, представники українських компаній-постачальників.

«Норвегія вважає для себе важливим підтримати Україну в цей нелегкий час. Я впевнений,  довгоочікувані реформи, які буде проводити нова українська влада приведуть до стабілізації та покращення української економіки. Зараз Норвегія і Україна знаходяться в процесі розробки договору про взаємовигідне співробітництво в сфері торгівлі морепродуктами метою якого є поліпшення умов і можливостей торгівлі між нашими країнами на державному рівні», розповів під час свого виступу на семінарі Берд Глад Педерсен і висловив сподівання, що в найближчому майбутньому ситуація в Україні стабілізується.

Підводячи підсумки зустрічі всі учасники підкреслили про необхідність нових можливостей співпраці у галузі рибного господарства.

Статистичні дані про ринок морепродуктів в Україні

Україна для Норвегії є важливим ринком поставки морепродуктів. Загалом, наша країна займає 10 місце за обсягами поставок рибної продукції з Норвегії, що складає близько 100 тис. тонн в 2013 році.

На сьогодні, лідируючі позиції з постачання морепродуктів з Норвегії містять Росія, Данія та Польща.
За фінансовими показниками - Україна займає 16 місце, що складає більше 1млн. норвезьких крон в 2013 році. Це пов'язано з тим, що українським споживають більше пелагічних сортів риби: оселедець, мойва, скумбрія.

За даними керуючого директора Норвезького Комітету з питань риби  Тер'є Мартініуссена, в 2009 році експорт пелагічних сортів риби досяг максимальних показників і склав 170 тис. тонн на суму більше 160 тис. норвезьких крон.

Починаючи з 2009 року експорт поставки пелагії в Україну показав зниження. Цьому є декілька пояснень: скорочення квот на мойву і оселедець і конкуренції з боку інших країн-постачальників.

Станом на травень 2014 експорт пелагічних сортів риби з Норвегії в Україну склав: оселедець - близько 20 тис. тонн, що в еквіваленті становить близько 100 тис. норвезьких крон. Скумбрія - до 5 тис. тонн, до 20 тис. норвезьких крон. Експорт мойви - до 3 тис. тонн на суму близько 10 тис. норвезьких крон.

Існує розбіжність між норвезькою статистикою експорту та існуючим торговим потоком риби в Україну. Це пов'язано з тим, що трейдери з країн Балтії, в основному Литва, купують норвезьку рибу для реекспорту в Україну.

Через фінансову кризу в 2008 році експорт лосося і форелі в Україну показав різке зниження. І починаючи з 2009 і до 2013 року лосось і форель збільшили свої обсяги на українському ринку і склали 30 тис. тонн, або близько 800 тис. норвезьких крон. Україна на той час була в п’ятірці країн, куди експортуються морепродукти з Норвегії.

Починаючи з 2013 року у зв'язку з підвищенням цін на цей вид морепродуктів в поєднанні з нестабільною фінансовою ситуацією в Україні, що вплинуло на зниження вартості української гривні - обсяги експорту лосося і форелі почали скорочуватися до 25 тис. тонн, близько 700 тис. норвезьких крон.

Станом на травень 2014 експорт лосося в Україну склав близько 5 тис. тонн, близько 100 тис. норвезьких крон. Експорт форелі склав також близько 5 тис. тонн і 100 тис. норвезьких крон (станом на той же період 2013 експорт лосося склав 10 тис. тонн і більше 200 тис. норвезьких крон, форелі - від 10 тис. тонн і до 300 тис. норвезьких крон).


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/183385.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua