Нюансы учета физических лиц в качестве плательщиков платы за землю или арендной платы

03 июл, 10:25

   ДПІ у Шевченківському районі ГУ Міндоходів у м. Києві нагадує, що платниками земельного податку з числа фізичних осіб є власники земельних ділянок, землекористувачі, власники земельних часток (паїв) та власники будівель, споруд (їх частин), нежилих приміщень (їх частин) у багатоквартирних жилих будинках, а платниками орендної плати за землі державної або комунальної власності - фізичні особи, що уклали з відповідним органом місцевого самоврядування (сільською, селищною, міською радою) або органом виконавчої влади договір оренди земельної ділянки із земель державної або комунальної власності.

 Відтак, платником орендної плати є орендар земельної ділянки (пункт 288.2 статті 288 Податкового кодексу України). Згідно з статтею 116 Земельного кодексу України від 25 жовтня 2001 року № 2768-III із змінами та доповненнями (далі - ЗКУ) громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених ЗКУ, або за результатами аукціону.

      Орендодавцями земельних ділянок, що перебувають у комунальній власності, є сільські, селищні, міські ради в межах повноважень, визначених законом. Орендодавцями земельних ділянок, що перебувають у державній власності, є органи виконавчої влади, які відповідно до закону передають земельні ділянки у власність або користування (стаття 4 Закону України від 06 жовтня 1998 року №161-XIV «Про оренду землі» зі змінами та доповненнями).

При цьому, якщо у договорі оренди земельної ділянки із земель державної або комунальної власності визначено, що орендарем є фізична особа – підприємець і земельна ділянка надана для провадження підприємницької діяльності, то на облік у органі доходів і зборів як платник орендної плати за землі державної або комунальної власності береться фізична особа – підприємець.

ДПІ у Шевченківському  районі  ГУ Міндоходів м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/183633.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua