Когда суммы страхового возмещения, не отражаются в налоговом учете

04 июл, 12:10

Транспортний засіб підприємства потрапив у дорожню пригоду. Страхова компанія, відшкодовує понесені збитки та ремонт автівки, але перераховує кошти на рахунок компанії, яка безпосередньо здійснює ремонт транспортного засобу. В такому випадку сума страхового відшкодування та застрахованих збитків, перерахована  за заявою страхувальника, у податковому обліку такого страхувальника не відображаються.

Відповідно до підпункту 140.1.6 пункту 140.1 статті 140 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) якщо умови страхування передбачають виплату страхового відшкодування на користь платника податку - страхувальника, то застраховані збитки, яких зазнав такий платник податку у зв’язку з веденням господарської діяльності, включаються до його витрат за податковий період, в якому він зазнав збитків, а будь-які суми страхового відшкодування зазначених збитків включаються до доходів такого платника податку за податковий період їх отримання.

Згідно зі ст.9 Закону України від 07 березня 1996 року №85/96-ВР «Про страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон) страхове відшкодування - страхова виплата, яка здійснюється страховиком у межах страхової суми за договорами майнового страхування і страхування відповідальності при настанні страхового випадку. Страхове відшкодування не може перевищувати розміру прямого збитку, якого зазнав страхувальник.

При цьому, здійснення страхових виплат і виплата страхового відшкодування проводиться страховиком згідно з договором страхування на підставі заяви страхувальника (його правонаступника або третіх осіб, визначених умовами страхування) і страхового акта (аварійного сертифіката), який складається страховиком або уповноваженою ним особою (аварійним комісаром) у формі, що визначається страховиком (ст.25 Закону).

У разі настання страхової події при пошкодженні застрахованого майна відшкодовуються витрати на відновлення пошкодженого майна.

Виплати страхового відшкодування провадяться, як правило, на рахунок, зазначений у заяві про виплату страхового відшкодування.

Таким чином, якщо виплата страхового відшкодування за заявою страхувальника провадиться на рахунок суб’єкта господарювання, який здійснює відновлення пошкодженого транспортного засобу (станція технічного обслуговування), то у податковому обліку такого страхувальника суми страхового відшкодування та застрахованих збитків не відображаються.

ДПІ у Шевченківському  районі  ГУ Міндоходів м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/183721.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua