Сумма страхового возмещения за поврежденное авто, полученная на счет предпринимателя, не облагается налогом

04 июл, 12:16

У разі якщо фізична особа - підприємець отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів такої діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими Податковим кодексом України для платників податку - фізичних осіб. Сума страхового відшкодування, яка отримана на поточний рахунок фізичної особи - підприємця для відновлення пошкодженого автомобіля, не оподатковується. Але тільки при дотриманні умов страхування.

Так, відповідно до статті 325 Цивільного кодексу України суб’єктом права приватної власності є саме фізична особа. Цивільний кодекс не встановлює такого суб’єкта права приватної власності як фізична особа - підприємець. Тобто реєстрація транспортних засобів здійснюється виключно за фізичною особою, а не за фізичною особою – підприємцем, оскільки реєстрація здійснюється за особами, які є власниками.

Згідно з пунктом 177.6 статті 177 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VІ (далі – ПКУ) у разі якщо фізична особа - підприємець отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів такої діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими цим Кодексом для платників податку - фізичних осіб.

Відповідно до підпункту «б» підпункту 165.1.27 пункту 165.1 статті 165 ПКУ до оподатковуваного доходу не включається сума страхової виплати, страхового відшкодування або викупна сума, отримана платником податку за договором страхування від страховика-резидента, іншого ніж довгострокове страхування життя (у тому числі страхування довічних пенсій) та недержавне пенсійне забезпечення, у разі виконання таких умов: під час страхування майна сума страхового відшкодування не може перевищувати вартість застрахованого майна, визначену за звичайними цінами на дату укладення страхового договору, збільшену на суму сплачених страхових платежів (страхових внесків, страхових премій);

Таким чином, у разі якщо фізична особа - підприємець отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів такої діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими цим Кодексом для платників податку - фізичних осіб.

Сума страхового відшкодування, яка отримана на поточний рахунок фізичної особи - підприємця для відновлення пошкодженого (втраченого) рухомого майна (автомобіля), не оподатковується при дотриманні умов страхування, визначених у підпункті 165.1.27 Податкового кодексу України.

ДПІ у Шевченківському  районі  ГУ Міндоходів м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/183724.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua