Набули чинності зміни до Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»

11 июл, 16:19

 

11 липня 2014 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо упередження (мінімізації) негативного впливу на стабільність банківської системи» (реєстраційний номер 1586), в результаті чого набирають сили зміни до Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» (далі - Закон).

Зміни до Закону розширюють повноваження Фонду гарантування вкладів фізичних осіб в частині, що регулюють виведення неплатоспроможних банків з ринку шляхом здійснення тимчасової адміністрації та ліквідації банків, а також умови гарантування та порядок здійснення виплат коштів вкладникам неплатоспроможних банків. Зокрема, зміни до Закону передбачають створення перехідного банку, до якого передаватимуться активи та зобов’язання з декількох неплатоспроможних банків, залучення держави в особі Міністерства фінансів України або державного банку до процесу виведення неплатоспроможного банку з ринку, спрощення процедури реалізації майна банку, що ліквідовується, у тому числі через спеціалізовану установу, яка створюється Фондом гарантування вкладів фізичних осіб.

Також зміни до Закону надають право уповноваженій особі Фонду протягом дії тимчасової адміністрації виплачувати аліменти, пенсії, стипендії, інші соціальні виплати, що є важливим в частині соціального захисту вкладників.

В цілому, законодавчі зміни дозволять вдосконалити механізми гарантування вкладів та виведення неплатоспроможних банків з ринку, що сприятиме підвищенню загального рівня довіри населення до банківської системи України.

 


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/183917.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua