Порядок заполнения налоговой накладной при заключении договора в устной форме

23 июл, 11:59

Підпунктом «и» п. 201.1 ст. 201 Податкового кодексу передбачено обов’язкове заповнення рядка «Вид цивільно-правового договору» податкової накладної.

У разі укладання договорів у письмовій формі у податковій накладній за операцією, на яку виписується податкова накладна, проставляються вид цивільно-правового договору згідно з Цивільним кодексом України від 16.01.2003 р. № 435-IV (далі – Цивільний кодекс) (наприклад, договір купівлі-продажу, міни, підряду, надання послуг, перевезення тощо), а також дата укладання договору та його номер. Відповідно до ст. 207 цього Кодексу   правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо його зміст зафіксовано в одному або кількох документах, у листах, телеграмах, якими обмінялися сторони.

Згідно зі ст. 9 Закону України 16.07.99 р. № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» первинні та зведені облікові документи можуть бути складені на паперових або машинних носіях і повинні мати такі обов’язкові реквізити:
• Назву документа (форми);
• Дату і місце складання;
• Назву підприємства, від імені якого складено документ;
• Зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції;
• Посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення;
• Особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Рахунок-фактура за своїм призначенням не відповідає ознакам первинного документа (оскільки ним не фіксується  будь-яка господарська операція,  розпорядження або дозвіл на проведення господарської операції), а має лише інформаційний характер.

Тобто форма рахунку-фактури не містить можливості визначення змісту правочину (купівлі-продажу, надання послуг, перевезення тощо) та не визначає вид договірних зобов’язань.

Отже, за відсутності документа, який фіксує зміст правочину, вважається, що такий правичин вчинено усно. У разі наявності рахунку-фактури або іншого документа, що підтверджує вчинення усного правичину, в графі «Вид цивільно-правового договору» податкової накладної робиться відповідний запис та зазначається документ, на підставі якого здійснено операцію, його тдата і номер (наприклад, усний договір купівлі-продажу, рахунок-фактура від _ №).

ДПІ у Солом’янському районі ГУ Міндоходів у м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/184248.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua