Медичне страхування працівників та його відображення у бухгалтерському та податковому обліку

13 авг, 12:26

Сьогодні, коли питання соціального захисту та мотивації персоналу стають дедалі гостріші, різні страхові компанії пропонують інструменти, завдяки яким можна вирішити ці питання та створити позитивний клімат у колективі підприємства. Йдеться про медичне страхування. Адже турбота про здоров’я працівників є ефективним способом організації якісного медичного обслуговування людей з гарантією його оплати, що дозволяє уникнули зайвих витрат.  Розглянемо як такий вид страхування відображається у податковому обліку роботодавця.
Так, згідно з підпунктом 164.2.16 пункту  164.2 статті 164 Податкового кодексу України (далі за текстом - ПКУ) до бази оподаткування податком на доходи фізичних осіб відноситься, зокрема,  сума страхових платежів (страхових внесків, страхових премій), сплачена будь-якою особою - резидентом за платника податку чи на його користь, крім сум, що сплачуються роботодавцем - резидентом за свій рахунок за договорами довгострокового страхування життя платника податку, якщо така сума не перевищує 15 відсотків нарахованої цим роботодавцем суми заробітної плати платнику податку протягом кожного звітного податкового місяця, за який вноситься страховий платіж (страховий внесок, страхова премія).
Отже, сума страхових внесків, сплачена суб’єктом господарювання за добровільне страхування на користь найманих працівників, крім випадку, зазначеного вище, вважається додатковим благом фізичної особи, підлягає оподаткуванню на загальних підставах та відображається в податковому розрахунку за формою 1 ДФ під ознакою доходу 126.
У податковому обліку з податку на прибуток підприємства згідно з пунктом 142.2 статті 142 ПКУ до складу витрат платника податку  можуть бути включені, зокрема, внески платника податку на обов’язкове страхування життя або здоров’я працівників у випадках, передбачених законодавством.
Загальнообов’язкове медичне страхування передбачене пунктом 1 статті 7 Закону України «Про страхування». Проте, відповідно до частини другої статті 7 зазначеного Закону для здійснення обов’язкового страхування Кабінет Міністрів України, якщо інше не визначено законом, встановлює порядок та правила його проведення, форми типового договору, особливі умови ліцензування обов’язкового страхування, розміри страхових сум та максимальні розміри страхових тарифів або методику актуарних розрахунків. На сьогодні не має затвердженого Кабінетом Міністрів України порядку проведення обов’язкового медичного страхування. Таким чином, витрати на таке страхування не включаються до складу витрат платника податку та виступають добровільним фінансуванням особистих потреб працівників.
Стосовно податкових наслідків з податку на додану вартість слід зазначити наступне.
Відповідно до норм Податкового кодексу об’єктом оподаткування ПДВ є, зокрема,  операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України. Разом з тим, згідно з визначенням терміну "постачання послуг", наведеному у Податковому кодексі, це - будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об’єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об’єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності.
Відповідно до підпункту 196.1.3 пункту 196.1 статті 196 ПКУ не є об’єктом оподаткування ПДВ операції з: надання послуг із страхування, співстрахування або перестрахування особами, які мають ліцензію на здійснення страхової діяльності відповідно до закону, а також пов’язаних з такою діяльністю послуг страхових (перестрахових) брокерів та страхових агентів; надання послуг із загальнообов’язкового державного соціального страхування (у тому числі пенсійного страхування), недержавного пенсійного забезпечення, залучення та обслуговування пенсійних вкладів та рахунків учасників фондів банківського управління, адміністрування недержавних пенсійних фондів.
Враховуючи зазначене, операція з медичного страхування своїх працівників за кошти підприємства не призводить до виникнення податкових зобов’язань з ПДВ.

ДПІ у Шевченківському районі ГУ Міндоходів у м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/185159.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua