Редактор Stopfake.org: За останній тиждень зменшилась кількість фотофейків

14 авг, 11:32

«Єдиним фотофейком цього тижня був знімок білих БТРів, які начебто стоять на кордоні України. Зазначалось, що ці транспортні засоби привезли гуманітарну допомогу із Росії, проте насправді ж знімки були зроблені 2 роки тому на території Росії, а не на кордоні з Україною», – розповіла Марго Гонтар, редактор і співзасновник проекту StopFake на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

«Той факт, що почало  з’являтися мало фотофейків, на нашу думку, пов’язаний з тим, що люди вже можуть відрізнити фейк від правдивої інформації, коли мова йде про знімки. Навіть якщо фейки й з’являються в мережі, люди їх уже не поширюють», – пояснює Марго Гонтар.

Під час прес-брифінгу був продемонстрований фрагмент 21-го випуску програми «StopFake News». У відеосюжеті були показані ключові випадки неправдивих повідомлень, широко розтиражованих російськими ЗМІ за останній тиждень. Зокрема, Марго розповіла про те, що російські ЗМІ неправильно трактували слова Сергія Лаврова, який ніби-то сказав, що російське представництво Червоного Хреста підтримало пропозицію Президента Росії направити гуманітарну допомогу в Україну, посилаючись на сайт Міжнародного комітету Червоного Хреста, однак там такої заяви не було.

Марго також розповіла про фейк, запущений українським сайтом Голос.ua, на якому за останні 7 місяців з’явився 61 коментар “експерта” Європейського Союзу Вольфганга Грасса. Ця особа коментує для порталу політичну ситуацію в Україні, події на Сході країни, позицію ЄС щодо українського конфлікту. Однак представництво ЄС в Україні офіційно заявляє, що така людина не працює в інституціях ЄС і не має права говорити від імені Європейського Союзу.

За словами редактора проекту StopFake, Роскомнадзор блокує перегляд випусків StopFake в Росії. «Заборону можна «обходити» за допомогою браузера Tor, або плагіна до Chrome під назвою ZenMate», – рекомендує Марго Гонтар.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/185203.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua